Ön Çapraz Bağ Yırtıklarında Ameliyat Şart Mı?

Diz eklemi için önemli bir role sahip olan ön çapraz bağları,dizin öne kaymasını engeller. Spor alanında aktif olan kişilerde ve ağır çalışma koşullarına sahip kişilerde ön çapraz bağının yırtılması söz konusudur. Ani manevralar ve hızlı koşma gibi nedenler bu sorunu tetikleyen unsurlar arasındadır. Ön çapraz bağı yırtıldığı teşhisi konan kişiler için tedavi seçenekleri arasında cerrahi en uygunudur. Ön çapraz bağı yırtıkların da ameliyatın şart olup olmadığı, yırtığın boyutuna ve kişiye verdiği rahatsızlıklar dahilinde değerlendirilmesi gerekir.

Öyle ki, diz kaslarının ameliyatsız güçlendirilmesinin mümkün olması, düzenli bir egzersiz ile ön çapraz bağı unsurunun yokluğunu hissetmemek mümkündür. Fakat zamanla dizinde kireçlenme sorunları başlayacaktır. Günümüzde ön çapraz bağı yırtılan birçok hasta cerrahi yöntemlerle tedavi edilmektedir. Bunun en önemli sebebi ise, dizdeki esas problemin onarılmaması durumunda, menisküsün yırtılması ve yeni yaralanmaların yaşanması olasıdır.

Amelıyatsız iyileşmez kopan parça eskı gücüne ulaşmaz. Geçtiğimiz yıllarda ön çapraz bağı tedavilerinde hastaların yaşları dikkate alınarak hareket edilirdi. Ancak günümüzde ön çapraz bağı cerrahisinin oldukça gelişmiş olması, kişilerin yaş kriterlerini geride bırakarak, ameliyat sonrasında tekrardan kazanacakları performansı ön plana çıkarmaktadır. Ön çapraz bağı yırtılan çoğu kişi ağrı şişlik şikâyetlerinin azalması ile birlikte, dizlerinde oluşan yırtığın kendiliğinden iyileşeceğini düşünürler. İnsan vücudunun kendi kendini onarma yeteneği insanlara bunu düşündürse de, ön çapraz bağı yırtıklarının kendiliğinden iyileşme gibi bir özelliği yoktur. Yırtık olan kısım diz içerisinde bir yere kaynama yapsa da, eski orijinal diz yapısı ile hiçbir benzer yanı olmayacaktır, bu da diz eklemi fonksiyonuna herhangi bir etkide bulunmayacaktır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

İdris Perktaş Ortopedi Ve Travmatoloji Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)

Yazar

İdris Perktaş

Ortopedi Ve Travmatoloji Op. Dr.

Randevu al