Online Terapi

Yazar Dila HotlarPsikolog • 7 Ocak 2021 • Yorumlar:

İnternet günümüz dünyasında her geçen gün kendine yeni kullanım alanları bulan bir kitle iletişim aracı olarak karşımıza çıkmaktadır. Sürekli büyüyen ve genişleyen küresel köy olarak dünyada iletişim ve etkileşim yaygın şekilde online olarak gerçekleştirilmeye başlanmıştır. Günümüzde e-posta kullanımı, gerçek zamanlı metin yazma, yazışarak sohbet etme, uzaktan eğitim, elektronik ticaret, internetten gazete okuma gibi birçok işlem adeta “sihirli bir çember” içinde gerçekleşmektedir (Barak, 1999).

İnternet teknolojilerindeki bu hızlı gelişmeler alışılagelmiş ortamlarda ve yöntemlerle uygulanan birçok sağlık hizmeti gibi psikolojik yardım hizmetlerini de önemli ölçüde etkileyerek psikolojik yardımın geleneksel ortamların dışında da verilebilmesine olanak sağlamıştır. Psikoterapi ve psikolojik danışmanlık uygulamaları değişen dünyaya uyum sağlamak için psikolojik yardıma ihtiyaç duyan kişilerin bugünkü ve gelecekteki beklenti ve ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde yenilikçi araçlar benimsemelidir.

Online terapi çeşitleri aralarında uygulama ve kullandıkları teknoloji farklılıkları olsa da temelinde geleneksel olan psikoterapi ve danışmanlık yöntemlerinin uygulamalarındaki temel klinik görüşme teknik ve etik ilkelerine uyarak, terapist ve hastasının farklı mekanlarda bulunarak günümüz teknoloji ve internet sistemlerini kullanarak gerçekleştirilebilmektedir.

Günümüzde gerek online terapi uygulaması yapan uzmanların gerekse online terapi yoluyla psikolojik yardım arayanların oranı her geçen gün artmaktadır. Online terapiler özellikle yüz yüze terapi imkanının bulunamadığı veya tercih edilmediği durumlarda önemli bir işleve sahiptir. Yapılan birçok bilimsel çalışmada online terapiler hakkında elde edilen olumlu bulguların da etkisiyle uygulamaya karşı olan önyargılı düşünceler ve reddedici tutumlar günümüzde büyük ölçüde azalmıştır.

Online tedavi ve psikoterapi uluslararası olarak birçok ruh sağlığı mesleğinin ulusal etik kodlarında uygulama yöntemi olarak kabul edilmiş̧ ve meslekler bu alanda araştırmalarını ve uygulama kurallarını genişletmektedir.

Günümüz koşullarında yüz yüze terapiyi riskli bulan ama pandemi koşullarından olumsuz anlamda etkilenip psikolojik desteğe ihtiyaç duyan bireyler için de önemli bir kapı araladığını ifade edebiliriz. Bu yardım sadece bireyleri kapsamamakta, çiftler ve aileler ile de çalışılabilmektedir. Bu da pandemi sürecinden olumsuz etkilenen aile sistemleri ve o sistemde olan tüm bireylerin ruhsal sağlığı için, ihtiyaç hissedilen noktada terapi desteğinin oldukça önemli olduğu bilinen bir gerçek. Pandemi koşullarının olumsuz etkileri, kayıplar için yas tutma süreci, sürekli aynı alanı paylaşmak ile ilgili yaşanan aile içi çatışmalar, bireyin kendisi ile kaldıkça ortaya çıkan ve bireyselliğinde çalışmak istediği alanlar özellikle bu süreçte terapide en sık karşılaşılan ve çalışılan durumlar.

Terapi sürecinin, tekniklerin, işleyişin online terapide nasıl sürdürüldüğü ile ilgili detaylı açıklamalar yukarıda verilmiştir. Bunun dışında terapide en önemli noktalardan biri terapist-danışan ilişkisi ve terapötik iş birliğinin kurulabilmesidir.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)