Orta Kulak İltihabı

Yazar Cihan KaracaKulak Burun Boğaz Doktoru • 4 Haziran 2020 • Yorumlar:

Akut orta kulak iltihabı çocukluk çağının sık karşılaşılan hastalıklarından biridir. Çocukların çoğunluğu çocukluk döneminde en az bir kez orta kulak iltihabı olur. Erkeklerde, biberonla beslenenlerde, daha küçük yaşta olanlarda, orta kulak iltihabı sık olan kardeş varsa, kalabalık ortamlarda yaşam, evde sigara içilmesi, genetik faktörler hastalığın sıklığını arttıran hazırlayıcı durumlardır. Ayrıca yarık damak olan hastalar, bağışıklık yetmezliği olan hastalar, silier diskinezi olan hastalar, Down sendromu ve kistik fibrosis hastalarında daha sık görülür.

orta kulak iltihabıOrta Kulak İltihabı Belirtileri

Orta kulak boşluğu normalde havalı bir boşluktur ve boyutu kişiden kişiye değişiklik gösterir. Orta kulaktaki havanın basıncı östaki tüpü aracılığı ile dengelenir. Östaki tüpünün bir ucu orta kulak boşluğuna öbür ucu geniz bölgesine açılır. Bu tüp normalde kapalı konumdadır ve yutkununca , ve çiğneme esnasında açılır.  Normal olarak kapalı olması geniz bölgesinden gelecek istenmeyen şeylerin gelmesini engeller.

Orta kulak iltihabı ; kış aylarında, kalabalık ortamların daha fazla paylaşılması ve üst solunum yolu enfeksiyonlarının  sık olaması nedeniyle daha çok görülür.

Orta kulak iltihap sağlam kulak zarı arkasındaki orta kulak boşluğunun inflamatuvar hastalığıdır.

Akut orta kulak iltihabı Orta Kulak iltihabı kulak zarı görüntüsü

Akut orta kulak iltihabı bakteriyel iltihaptır.

Geniz eti bu bakteriyel enfeksiyonların kaynağı olabilir. Genizden östaki tüpü aracılığı ile  bu organizmaların geri taşınması/taşması burun sümkürme ve burun kapalı yutkunma ile artar. Orta kulak boşluğunun basıncın azaltıp emme etkisi yapan diğer bir durumda burun çekme alışkanlığıdır.

Orta kulak iltihabı geniz eti olan çocuklarda daha sık olur. Bu durum geniz etinin boyutu ile orantılı değildir.

Akut orta kulak iltihabının tedavisi

Antibiyotikler kullanıma girdiğinden beri akut orta kulak iltihabına bağlı komplikasyonlar nadir görülür. Ancak hastalar kontrole çağrılarak verilen tedavinin etkinliği değerlendirilir.

Tanıda ilk adım hikaye genelde çocuğun bakıcısı yada annesi tarafından verilir. Küçük çocuklarda huzursuzluk, uyumama, hasta kulağı çekiştirme ve oynama, ateş görülürken büyük çocuklar çoğunlukla kulak ağrısı anlatırlar.

Hasta hikayesi ve muayene bulguları ile tanı  konulur.

Tedavide uygun grup antibiyotikler kullanılır.

Akut otit tedavisinde takip iki nedenle önemlidir. Birincisi hastalığın gerilediğinin yada komplikasyon gelişip gelişmediğinin  görülmesi için ikincisi ise orta kulak oluşan sıvının geçip geçmediğinin değerlendirilmesidir. Küçük çocuklarda ab yararının değerlendirilmesi için 3 gün sonra kontrol yararlıdır. Bütün çocuklarda iki haftanın sonunda tekrar muayenesi gerekir. Eğer (süpürasyon) dış kulak yolunda akıntı oluşmuşsa bu geçene kadar takip edilmelidir.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Yorumlar: (0)