Ortodonti Genel Bilgiler

Yazar Onur YılmazOrtodontist • 24 Nisan 2019 • Yorumlar:

Ortodonti, diş ve çene bozukluklarının teşhis edilmesi, önlenmesi ve düzeltilmesi ile ilgilenen bir diş hekimliği dalıdır.
Ortodontik tedavi her yaş grubunda yapılabilen bir tedavi şeklidir. Çocuklarda ortodontik muayeneye 6 yaş civarında başlanmalıdır. Bu yaşlarda teşhis edilebilen çene bozuklukları, solunum problemleri (bademcik, geniz eti, ağız solunumu vb), anormal alışkanlıklar
(parmak emme, tırnak yeme vb.) gibi problemlerin erken tedavisi ileride oluşabilecek daha büyük problemleri önlemek açısından çok önemlidir. Bu yaş gruplarında yapılan tedaviler daha çok hareketli yani takıp çıkarılabilen apareyler ile olmaktadır. Sabit tellerle yapılan ortodontik tedaviye genellikle 11-12 yaşlarında, hastanın süt dişlerinin değişip daimi dişlerinin sürdüğü dönemde başlanmaktadır. Dişlerde çapraşıklık veya aralık olması, sürmeyen dişler, kapanış bozukluğu, açık kapanış gibi problemlerin
hepsi sabit tellerle tedavi edilebilmektedir.
Sabit diş telleri;
-Metal
-Seramik (estetik)
-Lingual (iç taraftan) olmak üzere temelde 3 çeşittir.
Sabit diş tellerine alternatif olarak şeffaf plaklar (invisalign) ile tedavi ise braketsiz ortodonti imkanı sunmaktadır.
Sıkça Sorulan Sorular
Ortodontik tedavi süresi nedir?
Ortodontik tedavi süresi vakanın durumuna göre 6 ay ile 3 yıl arasında değişebilmekte, ortalama olarak ise 1-1,5 yıl sürmektedir.
Ortodontik tedavi ağrılı bir işlem midir?
Tellerin takılması kesinlikle ağrısız bir işlemdir. Ancak alışma süresi olarak tanımladığımız ilk 1 haftada dişlerde genel bir sızı ve tellerin bazı batan kısımları olacaktır. Bu ilk haftayı takiben ve ara seanslarda ağrı veya bir batma genellikle görülmemektedir.
Diş telleri varken fırçalanabilir mi?
Diş telleri fırçalama ile kesinlikle etkilenmemektedir. Teller varken daha detaylı bir
temizlik gerektiğinden özel fırça kullanımı gerekmektedir.
Teller varken nelere dikkat etmeliyim?
Tellerin kırılmasına neden olacak bazı yiyecekler mevcuttur. Elma, armut gibi sert şeyler
ısırıp koparılarak değil, keserek yenmelidir. Özellikle erik, zeytin gibi çekirdekli gıdalar
çekirdeğiyle ağza atılmamalı, çekirdeği dışarıda ayrıldıktan sonra yenmelidir. Asitli
içecekler içilmemelidir. Sakız, lokum gibi yapışkan gıdalardan uzak durulmalıdır.
Seans aralıkları ne kadar olmaktadır?
Ortodontik tedavi seansları genellikle 4-6 hafta arasında değişmektedir.
Ortodontik tedavi sonrası dişler eski haline döner mi?
Ortodonti tedavi sonrası önlem alınmazsa nüks görülmesi kaçınılmazdır. Bunun için tedavi bitiminde dişlerin arka tarafına lingual retainer denilen görünmez bir tel yapılmaktadır. Buna ek olarak plak kullanımı tercih edilebilmektedir.
Metal Braketler
Günümüzde diş teli dendiğinde sıklıkla akla gelenler metal braketlerdir. Dişlerin üzerine yapıştırılan, dişlere  zararı olmayan, tedavi sonunda kalıcı bir iz bırakmayan; paslanmaz çelikten üretilen metal aygıtlardır. Dişlere yapıştırılan küçük kutucuklara braket denilmektedir. Braketlerin ortasından ark teli dediğimiz ince bir tel geçer ve bu tel braketlere elastik veya tel ile tutturulur. 
İstenirse elastiklerle renklendirilebilir.
Seramik (Estetik) Braketler
Opak beyaz renkteki bu braketler daha az görünür. Rengi diş rengine uygun olmakla beraber, biraz daha büyüktür ve daha fazla yiyecek birikimi olabilir. Sürtünmesi biraz daha fazla olduğu için seramik braketlerle tedavi süresi biraz uzayabilir.
Lingual (İçten) Braketler
Dişlerin arka yüzüne yapıştırılan, bu nedenle dışarıdan görünmeyen braketlerdir. Lingual braketler kişiye özel üretilir, bu nedenle maliyeti biraz daha fazladır. Tedavi süresinde veya seyrinde herhangi bir farklılık yoktur.
Şeffaf Plaklar (Invisalign)
Şeffaf hareketli plaklarla yapılan, telsiz tedavi olarak da bilinen ortodontik tedavi türüdür. Kişiye özel şeffaf plaklar üretilir. Çapraşıklık miktarına göre plak sayısı değişmektedir. Takıp çıkarılabilir olan plaklar yeme-içme harici gün içinde sürekli takılmalıdır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Onur Yılmaz Diş Hekimi, Ortodonti Uzm. Dt.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)