Ortodonti Nedir?

Yazar Faruk Ayhan BaşçiftçiDiş Hekimi • 17 Ocak 2018 • Yorumlar:

Dişler ve çenelerdeki düzensizliklerin teşhisini, önlenmesini ve tedavisini içeren bir uzmanlık dalı olan ortodonti, latincede ‘düzgün diş’ anlamına gelmekte ve halk arasında da tel tedavisi olarak bilinmektedir. 
 


Ortodontik tedavilerdeki amaç; daha iyi bir yüz estetiği, fonksiyon ve dişlerde daha iyi bir kapanış ilişkisi sağlanarak kişilerin gerek iş hayatında gerekse sosyal hayatında daha aktif ve daha başarılı bireyler haline gelmesini sağlamaktır. 

Ortodontik Tedavinin Önemi 
Ortodontik tedavi ile dişler çene kemiği üzerinde düzgün bir şekilde yerlerini alırken kapanış bozukluklarından kaynaklanan çene eklemi, baş, boyun ya da başka organlara yansıyan ağrılar yok olabilir. Kişiye iyi bir çiğneme fonksiyonu kazandırılarak özellikle mide problemleri gibi sindirim sistemiyle ilgili sorunlar giderilebilir. İyi konuşmak ve sesleri doğru çıkarabilmek için, düzenli bir diş-çene ilişkisine sahip olmak gereklidir. Konumlarında bozukluk olan dişlerin tam olarak temizlenebilmesi mümkün değildir. Tam temizlenemeyen dişler ise çürük adayıdır. Ortodonti dişleri düzgün sıralarken, dişlerinize daha iyi bakım yapabilmenizi sağlar, böylece çürük riski azalmış olur. 
 

 

ORTODONTİST KİMDİR?

Ortodontist; diş, çene ve yüz düzensizliklerinin teşhisi ve çeşitli apareyler ile  teller kullanarak tedavisi konusunda uzmanlaşmış diş hekimidir. Ortodontist olmak için dişhekimliği fakültesinden mezun olduktan sonra 4-6 yıl  süren bir doktora ya da uzmanlık eğitimi  almak gerekmektedir. 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Yorumlar: (0)