Ortodonti Tedavisi Esnasında Ağız Bakımı

Yazar Nejla İlhanOrtodontist • 16 Ekim 2019 • Yorumlar:

Ortodontik tedavi sayesinde güzel bir gülüşe sahip olabiliriz ancak bu süreçte dişlerimize ve ağız bakımına her zamankinden daha çok özen göstermeliyiz. Çünkü ağız içerisinde kullanılan ilave ortodontik aygıtlar ağız hijyenini sağlamayı güçleştirir.

Ortodontik tedavi esnasında dişler üzerinde kullanılan braketler ve teller yiyecek artıklarının tutunması için bir ortam hazırlar. Bu yiyecek artıkları braketlerin çevresinden temizlenmediğinde bakteri plağı içerisindeki zararlı mikroorganizmalar dişlerin çürümesine, diş eti iltihaplarına ve braketlerin altında kalan diş minesinin yapısının zarar görmesine neden olurlar. Ayrıca tedavi sonunda braket altında kalan alanda çürük ya da white spot lezyon denilen beyaz lekelenmeler de oluşabilir. Bu problemlerin çözümü ekstra zaman ve maliyet getirerek tedavi süresini uzatacaktır.

Tüm bu komplikasyonları önlemek için birtakım ağız bakımı kurallarına uymamız ve bu konuyla özel olarak ilgilenmemiz gerekir.

Doğru Diş Fırçası Seçimi

Ortodontik tedavi esnasında braketlerin arası ve çevresinin iyi bir şekilde temiz olmasını isteriz. Bu amaçla iki çeşit fırça kullanılması önerilir. İlki genellikle yumuşak uçlu, baş kısmı küçük boyutlu ve düz model bir diş fırçasıdır. Piyasada bazı markaların bu özelliklere sahip ortodonti tedavisi için üretilmiş fırçaları bulunmaktadır. Bu fırçayla braketli her diş aşağıdan yukarı ve yukarıdan aşağı olacak şekilde ve braketlere 45 derecelik açıyla sağa-sola üstten ve alttan güzelce fırçalanmalıdır. İkinci olarak tercihen çam ağacı formunda bir ara yüz fırçası ile braket ve tellerin arasını birkaç farklı yönden fırçalamalıyız.Ortodonti tedavisi görmeyen kişiler normal olarak günde 3 defa diş fırçalamalıdır. Ağzımızda diş teli varsa bu süreç iki katı ya da 3 katı olarak uygulanmalıdır. 

Ağız Bakımının Dört Aşaması 

“Ağız bakımını yaptığımız ortamın aydınlık olması gerekir.”

1. İlk aşamada ortodontik diş fırçası ile kapsamlı şekilde bütün diş yüzeyleri hafif ve nazik hareketlerle fırçalanmalıdır,

2. İkinci aşamada uygun bir arayüz fırçası ile diş fırçasının temizleyemediği kalan artıklar uzaklaştırılır, 

3. Üçüncü aşamada diş ipi ya da tercihen ağız duşu yardımıyla diş etlerinin altında kalan plaklar temizlenir, 

4. Dördüncü aşamada, tedaviniz için uygun bir ağız gargarası ile ağız içi bakımı 

tamamlanır. 

Sonuç olarak diş çapraşıklığını gidermek için gördüğünüz ortodontik tedavi sonunda kimse çürük dişler istemez. Çürük ama düzgün dişlere sahip olmaktansa, çapraşık ama sağlıklı dişler tercih edilir. En güzeli ise Ortodontik tedaviniz sonunda sağlıklı ve düzgün dişlere sahip olmaktır.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Nejla İlhan Ortodonti, Diş Hekimi Dr. Dt.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)