Ortodontik Tedavi

Yazar Yeşim Ramos DavarcıoğluOrtodontist • 13 Kasım 2016 • Yorumlar:

Ortodonti Nedir ?

Ortodonti dişler ve yüzdeki düzensizliklerin teşhisini, tedavisini ve önlenmesini üstlenen bir diş hekimliği dalıdır. Bu problemler maloklüzyon olarak adlandırılır. Maloklüzyonun anlamı kötü kapanıştır. 


Çapraşıklıklı dişler düzgün dişlere oranla daha zor temizlenir. Bundan dolayı daha kolay çürürler. Dişler çapraşık olduğunda tam olarak fonksiyon göremezler. Çiğneme, yutkunma ve konuşma fonksiyonları bozulabilir. 

Birçok kişi ortodontik tedavilerin sadece çocuklarda yapıldığını düşünmektedir. 

Hal bu ki sağlıklı diş ve diş eti dokusuna sahip bireylerde ihtiyacına göre bu tedavi her yaşta uygulanabilmektedir. Dişsel çapraşıklıklar ortodontik aygıtlarla rahatlıkla düzeltilebildiği gibi, çenelerin konumu ile ilgili iskeletsel problemler ortodonti ve cerrahinin birlikte uyguladığı tedaviler ve yöntemlerle tedavi edilebilirler. 

Estetik kaygılarla dişlerinde ortodontik aygıtları istemeyen bireyler için, şeffaf diş renginde, uzaktan fark edilmesi son derece güç olan, diş renginde braket sistemleri kullanılabileceği gibi, dişlerin ön kısmı yerine arka kısma tedavi aygıtlarının yapıştırıldığı lingual teknik denilen sistem kullanılabilir. Ancak, bu teknik diğerlerine göre daha maliyetli ve alışma süresi daha uygundur. Ancak bu teknikte dışarıdan hiçbir şekilde belli olmadan tedavi yürütülebilmektedir. 

Yetişkinlerde ortodonti Hiçbir şekilde ortodontik aygıtları ağızlarında istemeyen hastalar için, az miktarda çapraşıklığı olan erişkin hastalar için, takıp çıkartılabilen hasta ölçüleri üzerinde hazırlanmış, belli aralıklarla değiştirilen şeffaf plaklar da önerilebilmektedir. Maalesef bu aygıtların maliyeti de oldukça fazladır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)