Ortodontik Tedavi Süreci Nasıl Başlar?

Yazar Miray Günyüz TokluDiş Hekimi • 13 Kasım 2018 • Yorumlar:

Ortodontik tedavide ilk aşama hasta ile tanışmak, hastanın şikayetini dinlemek ve klinik muayene yapmaktır. Klinik muayene sonucu görülen problem hastaya ve ailesine anlatılır, merak edilen sorular varsa cevaplanır. Klinik muayene, tanı için ilk aşamadır fakat tedavi planlaması yapmak için ortodontik kayıtlara ihtiyaç duyulur. Bu kayıtlar ağız içi-ağız dışı fotoğraflar, üst ve alt çeneye ait alçı modeller, panoramik ve sefalometrik (yan baş filmi) röntgen filmidir. Bu kayıtlar üzerinde yapılan analizler ve detaylı incelemeler sonucunda kişiye özel tedavi planı oluşturulur. Bir sonraki randevuda tedavi planı hastaya anlatılarak ortodontik tedaviye başlanır.

Ayrıca klinik muayene sırasında diş taşı, diş eti iltihabı gibi periodontal problemler ya da dişlerde çürük tespit edilirse öncelikle bu problemlerin tedavisinin yapılması gereklidir, çünkü var olan problemler tedavi sırasında ilerleyebilir.

Hastaların en çok sorduğu sorulardan biri braketler uygulanırken ağrı hissedilip hissedilmediği oluyor. Bu sorunun cevabı; hayır, braketlerin uygulanması ağrılı bir işlem değildir, fakat bu seansta artık dişlere hafif kuvvetler uygulanmaya başlanır. İlk 2 gün veya 1 hafta kadar hafif ağrı veya rahatsızlık hissedilebilir, bu durum kişiden kişiye ağrı eşiğine göre değişebilir. Bu süreçte ağrı kesici kullanmak yeterli olur. Ağız mukozası braketlere, tellere alışana kadar üzerini ortodontik mumla kapatabilirsiniz, ayrıca şekersiz sakız ve ıslak minik pamuk toplar da bu amaçla kullanılabilir.

Braketlerimiz uygulandıktan sonra 4-6 haftalık aralıklarla randevular oluşturularak tedaviye devam edilmektedir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Yorumlar: (0)

Yazar

Miray Günyüz Toklu

Ortodonti, Diş Hekimi Dr. Dt.

Randevu al