Ortodontiyle Çapraşıklık Tedavisi ve Boşluklu Dişler Tedavisi

Yazar Derya AltekinOrtodontist • 23 Ekim 2019 • Yorumlar:

Ortodontik tedavide sıklıkla karşılaştığımız durumlar dişlerdeki çapraşıklıklar, seyrek dişler diye tabir edilen boşluklu dişlerdir.

Çeşitli nedenlerle oluşabilen bu ortodontik bozukluklar diş teli ile veya gözükmeyen şeffaf plaklarla düzeltilebilir. Diş telleri metal, porselen, güçlendirilmiş cam olabileceği gibi şeffaf plaklar da ortodontik tedavinin son yıllarda tercih edilen estetik yönüdür. 

Şeffaf plaklar, bir şey içerken takılabilmesinin yanında çiğneme gereken durumlar ve diş fırçalamada çıkarılırlar.

Peki çapraşıklık ve boşluklu diş tedavisinde gerekli süre nedir?

Ortalama 4-6 ay kadar olabilir. 

Tedavi sonucunda ise dişlerin bozulmasını engellemek için retainer denen gizli teller ya da essix denilen şeffaf plaklarla koruyucu tedaviye geçilir. Yaklaşık 1.5-2 yıl boyunca hastayı 3-6 ayda bir gördüğümüz bu koruyucu tedavi aşaması sonlanınca hem ortodontik tedavi hem de koruyucu ortodontik tedavi süreci sonlanmış olur.

Tedavi sonunda dişlerin bozulmasını engelleyen en önemli faktörlerden birisi de 20 yaş dişlerdir. Gömülü olsun olmasın, 20 yaş dişler ortodontik tedavi sonrası dişlerin bozulmasına neden olabilir.  

Bu nedenle özellikle çapraşıklık tedavisi hatta çekimsiz çapraşıklık tedavisi sonrası 20 yaş dişlerin alınması şarttır. Polidiastema yani diğer bir deyişle boşluklu dişlerin tedavisi sonrası bazen 20 yaş dişleri bırakabilmekteyiz. Çünkü bazen 20 yaş dişler konum ve sürme yolu gereği tedaviyle boşlukları kapanmış dişlerin tekrar açılmasına neden olur. 20 yaş dişler alınsın ya da  alınmasın hastaların 3-6 ayda 1 olmak üzere 2 yıl kadar kontrole gelmesi gerekir.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Yorumlar: (0)