Ortoreksiya Nervoza

Yazar Nurcan Uslu BalabanPsikiyatrist • 22 Temmuz 2019 • Yorumlar:

Ortoreksiya Nervoza, “doğru ve sağlıklı beslenme” konusundaki takıntılı davranışlarla karakterize bir beslenme bozukluğudur. Henüz tanı kılavuzlarında yer almasa da anoreksiya ya da bulimiya gibi bilinen diğer yeme bozuklukları ile birçok benzerlik taşır. Sadece sağlıklı beslenme amacıyla organik, içeriği güvenilir ya da az kalorili gıdaları tüketmeye çalışmanın ötesinde kişinin yemek konusunda katı kurallarının oluşması ve bu kuralların kişinin hayatını kısıtlamasıdır. Zamanını ve emeğini sağlıklı gıdalar bulmaya, sağlıklı beslenme konusundaki haberleri, sosyal medya paylaşımlarını ve sağlık trendlerini takip etmeye, bitkisel kürler araştırmaya harcar. Yemek için düşünmek, araştırmak, planlamak, alışveriş yapmak, hazırlamak ve yemek dünyanın merkezi haline gelir. Özellikle sindirim problemleri, alerji, çökkün ruh hali gibi sağlık sorunlarını yiyecek seçimlerine bağlayarak doktor tavsiyesi olmasa bile bazı yiyeceklerden kaçınır. Glutenli, işlenmiş ya da şeker içeren bir şey yemenin sağlığını kötü etkileyeceğine dair gerçekle orantısız bir endişe duyar. Zayıf bir bedene sahip olmaktan çok sağlığı için mükemmel olan diyeti sürdürmek ister. Hazır gıdalar, koruyucu katkı maddeleri, renklendiriciler, tatlandırıcılar, tuz, şeker, glüten sıklıkla uzak durulan gıdalar olmakla beraber sosyal ağlardan beslenme ile ilgili alınan her yeni haber ile yenilebilecek gıdalar azalır. Beslenmenin yetersiz kalmasına neden olur. Vitamin ve mineraller gibi gıda takviyeleri, bitkisel ilaçlar ve probiyotik kullanımı artar.

Sebzelerin yıkanması, yemeklerin pişirilme ve saklanma şekli, ne zaman yemek yeneceği de ciddi kaygı sebebidir. Çoğunlukla kaygı belirtileri de gösterirler. Kişinin iyi hissetmesi sağlıklı bulduğu yiyecekler tüketmesine bağlı hale gelir. Kendi yiyecek kurallarını paylaşmayan kişilerden uzaklaşır.

Araştırmalar, takıntılı kişilik özelliklerine, geçmişinde depresyon veya yeme bozukluğuna sahip olanların, beden görünümleri ile fazlaca meşgul olanların, vejetaryen ya da vegan olmak gibi yeme alışkanlıkları olan kişilerin ortoreksiya nervoza için daha yüksek risk altında olduğunu göstermiştir.

Ortoreksi de diğer yeme bozuklukları gibi kişinin bedeni üzerindeki kontrol çabası etrafında dönüyor.

Sağlıklı beslenme alışkanlığı her ne kadar iyi olsa da bunun uç noktalara gittiğini, beslenmenin yaşamın merkezi haline geldiğini fark ederseniz psikiyatrik yardım almaktan çekinmeyin.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)