Günlük yaşantımızda pek çok şeyi otomatik olarak yaparız. Sabah kahvemizi içerken sosyal medyaya göz atarız, işe giderken yolun nasıl geçtiğini bile fark etmeyiz, hatta yemek yerken tabağımızı nasıl boşalttığımızın farkına bile varmayız. Beynimiz, enerji tasarrufu yapmak için bazı alışkanlıkları otomatik hale getirir. Ancak bu durum, farkındalığımızı azaltarak bizi şimdiki andan uzaklaştırır.
Otomatik pilot modu, zaman zaman yararlı olsa da (örneğin araba kullanırken reflekslerimizi hızlandırmak gibi), hayatımızın büyük bir kısmını bilinçsizce yaşamamıza neden olabilir. Günlük alışkanlıkları farkında olmadan gerçekleştirmek, deneyimlerin tadını çıkarmamızı engelleyebilir ve bizi tatminsiz hissettirebilir.
Mindfulness, otomatik pilot modundan çıkıp bilinçli farkındalıkla hareket etmeyi teşvik eder. Bunu başarmak için:
• Günlük rutinleri farkındalıkla yapmak: Örneğin, diş fırçalarken tamamen bu eyleme odaklanmak ve fırçanın dişlerimize temasını hissetmek.
• Duyuları devreye sokmak: Yürürken etrafı izlemek, duyduğumuz sesleri fark etmek ve kokuları tanımaya çalışmak.
• Yeme alışkanlıklarını değiştirmek: Yavaş yemek yemek, her lokmanın tadını ve dokusunu hissetmek.
• Düşünceleri gözlemlemek: Anın içinde olup olmadığımızı düzenli olarak kontrol etmek ve otomatikleşmiş düşünce kalıplarımızı fark etmek.
Otomatik Pilottan Çıkmak Nelere İyi Gelir?
• Stresi Azaltır: Anın farkında olmak gereksiz kaygılardan ve zihinsel yüklerden uzaklaşmayı sağlar.
• Daha Derin İlişkiler Kurmayı Sağlar: Karşımızdaki kişiye gerçekten odaklanarak iletişim kurmak, bağlarımızı güçlendirir.
• Tatmin Hissini Artırır: Yaptığımız şeyleri tam anlamıyla deneyimlediğimizde, hayatın küçük anlarından bile daha fazla keyif alabiliriz.
• Odaklanmayı Geliştirir: Bilinçli farkındalık, zihnin dağılmasını engelleyerek konsantrasyonu artırır.
• Yaşam Kalitesini Yükseltir: Anlamlı, bilinçli ve farkında olarak yaşamak, hayatı daha doyumlu hale getirir.
Mindfulness pratiğiyle, zihnimizi daha fazla ana yönlendirmek mümkündür.Mindfulness, zihinsel otomatik pilottan çıkmanın en etkili yollarından biridir. Günlük yaşamda daha fazla farkındalık geliştirerek, hem kendimize hem de çevremize karşı daha duyarlı ve bilinçli olabiliriz. Otomatik pilot halinden çıkıp bilinçli farkındalıkla yaşamak hayatın tadını çıkarmamıza ve daha tatmin edici bir yaşam sürmemize yardımcı olur.