OTTUR ZARARI ÇOKTUR....

Yazar Derya Çetin • 20 Mart 2017 • Yorumlar:

OTTUR ZARARI ÇOKTUR....

Son zamanlarda sıklıkla duyduğum ve bir mit haline gelmiş argümanlardan biri .” ottur zararı yoktur “

Özellikle çoklu madde bağımlılığı olan danışanlarımın tedavinin ilk günlerinde sıklıkla söylediği ve ben asıl tercih maddemi bırakıyorum benim bağımlılığım x maddesine esrar kullanmanın bir zararı yok esrar bağımlılık yapmaz şeklindeki yanlış bilgi ve inanışlarından dolayı bu konu üzerinde durmak istedim. Ve esrarı sigara gibi gündelik hayatlarında kullanan başka birşey kullanmıyorum esrarın bir zararı yoktur diyen bağımlı olduklarının ve esrarın zararlarının farkında olmayanlar için bu yazı. Esrar kullanıcılarının inandığı aile, arkadaş ve hatta uzmanları bile ikna etmeye çalıştıkları bu yanlış inanış hakkında bilimsel bilgilere göz atalım.

Esrar en eski çağlardan beri bilinen ve günümüzde de çok fazla kullanılan uyuşturucu bir maddedir. İçeriğindeki Delta-9 Tetrahidrokannabiol maddesi sigara gibi içildiğinde birkaç dakika içinde kana karışır.

Esrar kullanımına bağlı ağız kuruluğu, gözlerde kızarma, hipertansiyon, çarpıntı sık görülen etkilerdir. Kronik kullanımda testesteron düzeyi ve sperm sayısında azalma, kadınlarda kısırlık, içsel salgılarda asit fazlalığı ve yeni doğan bebeğin düşük doğum ağırlığına sahip olması görülebilir.

Esrar dikkat ve tepkilerde yavaşlamaya sepep olur. Görsel, işitsel ve zaman algısını etkilediği bilinmektedir. 2006 yılında ABD’de yapılan bir çalışmada esrar kullanan kişilerin EEG’lerinden elde edilen verilere göre esrar kullanımının nörofizyolojik değişikliklere neden olduğu tespit edilmiştir.esrar kullanımına bağlı beyinde atrofi yani beyin hacminin azalması ve yıkımı meydana gelmesi söz konusudur.

Esrar kişiyi depresif ve endişeli hale sokar. Esrar kullanımına bağlı duygu – düşünce bozuklukları son yıllarda sıkça karşımıza çıkmaktadır. Sosyal kısırlık, amotivasyon sendromu görülür ve buna bağlı olarakta iş, aile ilişkileri bozulur. Eğitim hayatı ve kişisel gelişim etkilenir. Uzun süreli kullamda kişilerin hayata , hayatlarına ve çevrelerinde olan bitene karşı bir ilgilerinin kalmadığı , soyut hayaller dünyasında yaşayıp somut hedefler haline getirebildikleri gerçekçi amaçlarının olmadığını görebiliriz. Planlama, harekete geçme ve sorumluluk alma konusunda ertelemeler içinde yaşarlar. Donuk, ilgisiz ve beklentisiz halde yaşamayı zararı olmadığını düşündükleri bir ota borçlu olduklarını kabul etmezler.

Son yapılan çalışmalar esrarın etkilerine karşı tolerans geliştiğini ve biyolojik ve psikolojik bağımlılığının gelişebileceğini göstermektedir. Birkaç hafta boyunca yüksek miktarda esrar kullanan kişilerde huzursuzluk, uykusuzluk, iştah azalması kilo kaybı ve tahammülsüzlük gibi yoksunluk belirtileri gözlenmiştir.

Ottur zararı çoktur.

Derya çetin

Pedagog ve bağımlılık danışmanı

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Derya Çetin Psikolojik Danışma ve Rehberlik Psk. Dan.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)