Oyun Terapisi

Yazar Mihriban AlemdarPsikolog • 5 Ağustos 2020 • Yorumlar:

Yetişkin bireylerden farklı olarak çocuklar, kendilerini ifade etmekte güçlük çekebilir. Bu noktada oyun; çocuğun iç dünyasına adım atmak için aracı bir yöntem olarak kullanılır. İlgili uzman; oyun yoluyla çocukların daha yararlı davranışları öğrenmelerine, duygularını anlamalarına ve iç çatışmaların çözümü hakkında bilgi edinmelerine yardımcı olur. Bu amaçla oyun terapisi, uzmanlar tarafından sıklıkla tercih edilen bir yöntem olarak kullanılmaktadır.


Oyun terapisi, 3-12 yaş arasındaki çocukların yaşamlarını keşfetmelerine ve oyun yoluyla bastırılmış düşünce ve duyguları özgürce ifade etmelerine yardımcı olmak için kullanılan psikoterapötik bir yaklaşımdır. Bunun yanı sıra; doğal, dinamik ve çocuğa “kendi kendini iyileştirebilme” imkanı sunan bir süreçtir. Oyun terapisi seansları sırasında, uzman ve çocuk arasında gelişen olumlu ve güvenilir ilişki, iyileşme için gerekli olan ortamı oluşturur.


Oyun terapisi; ciddi hastalık veya hastaneye yatma, aile içi şiddet, istismar, travma, aile krizi veya çevredeki üzücü değişiklikler, akademik ve sosyal sorunlar, öğrenme güçlüğü, tırnak yeme, parmak emme, altına kaçırma gibi davranış bozuklukları, kardeş kıskançlığı, kaygı, depresyon, öfke sorunu olan çocuklar ve otizm spektrumunda olan çocuklarda kullanılan etkili bir yöntemdir.

Oyun terapisinin; sorumluluk bilincini artırma, etkili başa çıkma stratejileri ve yaratıcı problem çözme becerileri geliştirme, empati kurma, kaygıyı hafifletme, duyguları deneyimlemeyi ve ifade etmeyi öğretme, güçlü sosyal beceriler ve aile ilişkileri geliştirme gibi faydaları bulunmaktadır. Bunlara ek olarak, dil kullanımını teşvik etme ve motor becerileri geliştirme gibi faydaları da bulunmaktadır.

Çocuğunuz üzerinde bu tür durumları gözlemliyorsanız ve ona nasıl yardım edeceğinizden emin değilseniz, oyun terapisi sizin için iyi bir seçenek olabilir. Uzman yardımına başvurmayı ertelememek, atılan en iyi adım olacaktır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)