Oyunun Çocuğun Dünyasındaki Yeri

Yazar Amine ÖztürkPsikolog • 31 Mayıs 2021 • Yorumlar:

Çocuk denilince akıllarımızda canlanan en önemli kavramlardan biridir oyun. Çocuğun en önemli görevi, sınırları olmayan, kısıtlamalardan uzak, hayatın taa içinden bir eylemler bütünüdür oyun oynamak. Çocuğun dünyasında oyun, keyif verici bir aktiviteden daha fazlasıdır. Özünde zevk almak olan oyun, aynı zamanda birçok amaca hizmet etmektedir. Çocuk, kendini ifade ettiği sembolik bir dil olan oyunla yaşadığı deneyimleri, olaylara verdiği tepkileri, duygularını, isteklerini ve ihtiyaçlarını açığa çıkartır. Problem çözme becerilerini geliştirir, başkalarıyla işbirliği yapmayı, sağlıklı ilişki kurma yollarını, kendi görüşlerini başkalarına aktarmayı ve karşısındaki kişinin de duygu, düşünce ve isteklerinin olabileceğini oyun sayesinde deneyimler ve öğrenir. Oyundan mahrum kaldığı bir ortamda duygusal alanda gelişim gösteremez ve uygun biçimde sosyalleşmeyi başaramazlar.

Oyunun bir diğer faydası iyileştirici etkisinin bulunmasıdır. Günlük hayatın içinde baş edemeyeceği bir olayla karşılaşan çocuk, korku ve kaygısını oyun yoluyla azaltabilmektedir. Aile içi şiddete tanıklık eden ya da maruz kalan, doğal afetler ve kayıplar yaşamış çocuklarla çalışırken birçok oyun terapisi yöntemi kullanılmaktadır ve olumlu dönüşler alınmaktadır.

     Toplumumuzda çoğu anne baba oyun konusunda geri planda durmayı, bunu sadece çocuğun yapması gereken bir eylem olarak görmeyi yeğliyor. Bunun fazlaca nedenleri var elbette. Kendi çocukluklarında oyun oynamamış, kendi ebeveynleriyle bunu deneyimleme fırsatı elde edememiş yetişkinler, çocuklarını da kendi yetiştikleri gibi yetiştirme eğiliminde oluyorlar ve çoğu zaman ‘Oyun nasıl oynanır’ı bilmiyorlar. Hayatımıza kattığımız her şeyi deneyerek, yaşayarak öğrendiğimiz gibi oyunu da bizler için en kıymetli varlıklar olan çocuklarımıza kendimizi bırakarak, onların eşliğinde öğrenebiliriz. Gelecek nesillerin oluşumunda eğitimin rolü ne denli büyükse oyun da aynı öneme sahiptir.

     Pandemi süreciyle birlikte çocuklarımızla geçirdiğimiz zaman dilimi arttı ve onların ihtiyacı olan şeylerin başında sizlerle birlikte keyifli ve eğlenceli vakit geçirmek ve güzel anılar biriktirmek geliyor. Çocuklarımıza ‘Git, oyna’ demek yerine onlarla oynayalım. Bunun için maddi değeri olan oyuncaklara ya da ortama ihtiyacımız yoktur. Vakit ayırmak,  keyif almayı öğrenmek yeterlidir. İlişkilerimizi güçlendirecek en kıymetli adımdır oyun. Bol paylaşımlı ve keyifli bir tatil geçirmeniz temennisiyle.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)

Yazar

Amine Öztürk

Psikoloji Uzm. Psk.

Randevu al