ÖZ-SAYGI: Kendinizi Sevip Saymanın Yolları

Yazar İlkay Kılıçarslan • 25 Şubat 2024 • Yorumlar:

Özsaygı; kişinin kendi özüne, kişiliğine saygı duyması ve değer vermesi, kendi değerlerine ve yeteneklerine güven duyması anlamına gelir.

Öz-saygının insanların yaşamlarındaki etkileri oldukça derindir. Yüksek öz-saygısı olan bireyler genellikle daha mutlu, daha başarılı ve daha sağlıklı ilişkilere sahip olma eğilimindedir. Kendine güvenen insanlar risk alabilir, hedeflerine ulaşmak için çaba sarf edebilir ve hayatta karşılaştıkları zorluklarla daha iyi başa çıkabilir. Öz-saygıyı artırmak için yapılabilecekler aşağıdaki gibi sıralanabilir:

Kendinizi olduğunuz gibi kabullenmek: Bu hayat size özel ve sizden yalnızca bir tane var. Kendinizi sürekli diğer insanlarla kıyaslamayı bırakıp olduğunuz halinizi sevmeye başlarsanız mutluluğu yakalayabilirsiniz.

Kendinize verdiğiniz sözleri tutmak: Nasıl ki biri size verdiği sözü tutmadığında ona karşı güveniniz sarsılıyorsa; kendinize verdiğiniz sözleri tutmamak da özgüveninizi ve öz-saygınızı sarsacaktır. Bu nedenle koyduğunuz hedeflerini yerine getirmeye çalışmak kendinize olan inancını güçlendirebilir.

Hatalarınızı görmek: Her insan hata yapar ancak önemli olan bu hatadan ders çıkarabilmektir. Yaptığınız hataları fark edip sorumluluğunu aldığınızda hem kendinize olan saygınız artar hem de gelecekteki hataları önlemeniz kolaylaşabilir.

Sağlıklı sınırlar çizmek: Hayır demenin sizi kötü bir insan yaptığını düşünüyor olabilirsiniz. Ancak gerekli hayır’lar hem sizin hem de karşı tarafın sınırlarını sağlıklı bir şekilde çizerken kendinize olan saygınızı da artırmanızı sağlayabilir.

Ne kadar yol kat ettiğinize bakmak: İnişleriniz, çıkışlarınız, hatalarınızla bir yol kat ettiniz. Bu yolda birçok şey öğrendiniz. Her zaman belirsiz olan geleceği düşünüp durmak yerine, biraz da geçmişten bu yana kazandığınız zaferlerin tadını çıkarabilirsiniz.

Sevdiğiniz ve yapabileceğiniz şeyleri belirlemek: Hangi alanlarda iyi olduğunuzu, ne tür yeteneklerinizin olduğunu belirlemek ve o yolda ilerlemek kendinize inanmanızı sağlayabilir.

Övgüleri kabul etmek: Hangi alanlarda iyi olduğunuzu belirlediğinizde bunu hem kendinize hem de başkalarına göstermekten çekinmeyin. Olumlu geri dönütler aldığınızda onu kabul etmek ve nazikçe teşekkür etmek öz-saygıyı geliştirecek bir adım olabilir.

Fiziksel sağlığınıza dikkat etmek: Vücudunuza saygı duyup ona ihtiyacı olan özeni; iyi beslenerek ve spor yaparak verebilirsiniz. Fiziksel olarak sağlıklı olmak, beraberinde mental ve psikolojik sağlığı da getirmektedir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)