Özel Gereksinimli Çocuklar ve Karantina Günleri

ÖZEL GEREKSİNİMLİ ÇOCUKLAR VE KARANTİNA GÜNLERİ
COVİD-19 pandemisinden korunma tedbirleri ile birlikte okul eğitimine ara verildi . Bu durum özel gereksinimli çocuklar ve aileler için zor durumlar yaratabilir.
Günlük rutinde yapılan uzun vadeli değişiklikler, okul yaşamı sırasında kazanmış olabilecekleri becerilerin kaybı , kaygı ve davranış sorunlarının artmasına neden olabilir. Bu yazıda özel gereksinimli çocukların anne-babalarına okulsuz, evde yaşam planlamasıyla ilgili kılavuz bilgilere yer vereceğiz.

Öncelikle ailenizin bu önemli aksaklıklarla başa çıkmasına yardımcı olmak ve ilgili zorlukları hafifletmek adına çocuğunuzun ev ortamınıza uyum sağladığınız, tipik okul ritüelinin değiştirilmiş bir versiyonunu geliştirmenizi öneririz. Bu günlük yaşam planı ayrıca bakıcılar / ebeveynler, kardeşler veya diğer aile üyeleri ile sizlerin anne-baba olarak kişisel bakım ile ilgili diğer ihtiyaçlarınızı da içermelidir.
Çocuğunuzun tipik okul programı ile başlayın. Güne ilk dönemin ilk konusuyla başlayın ve çocuğunuzun genellikle okulunda ve sınıflarında yaptığı konu ve etkinlikleri takip eden bir “okul günü” rutini yapılandırın. Örneğin, günleri genellikle yazı ile başlayıp bilim, spor , öğle yemeği, teneffüs, matematik, atıştırmalık ve müzikle bitiyorsa, evde öğrenme aktivitelerini bir şekilde bu sırayla yapılandırabilirsiniz.

Fiziksel aktivite için ekstra zaman oluşturun. Hem fiziksel hem de zihinsel dengeyi desteklemek adına kaba motor aktiviteleri ekleyin. Bu zamanı, sosyal mesafeyi uygularken mahallenin çevresinde yürüyüş veya bisiklet gezisi veya evde egzersiz yapmak (aile dostu egzersizler ve yoga dersleri için YouTube’da arayın) gibi birlikte dışarıda etkinlikler yaparak aile bağlarınızı güçlendirmiş de olursunuz.

Günlük yaşam becerilerinde ilerlemeyi desteklemek adına çocuğunuzu ev işlerine dahil edin. Bu, evde daha fazla yaşam becerisini gösterebileceğiniz ve öğretebileceğiniz , başarılar için bol miktarda övgü ve pekiştirme sunabileceğiniz , evde birlikte zaman geçirmekten yararlanma fırsatı olabilir.

Yeni rutini çocuğunuza kavratmak amaçlı görsel destekleri kullanın. Evde yeniden oluşturabilmek için çocuğunuzun öğretmenlerinden veya özel eğitim aldığı kurumlardan destek alın.

Başlangıçta günlük rutini oluşturmak , teknikleri uygulamak ve evde hedeflere doğru belirleyerek çalışmalar yapmak ve uzun vadeli bir plan geliştirmek için çocuğunuzun öğretmenlerine ve özel eğitim kurumuyla iletişime geçin. Online tabanlı eğitim oturumlarına katılabilirsiniz.

Okul günü rutininiz hazır olduğunda, aile için haftalık bir program yapın. Bu, çocuğunuzun takip edebileceği görsel bir programı da içermelidir. Herkes süresiz olarak evde olduğunda, “aile” günlerinden ziyade hangi günlerin “öğrenme” günleri olduğunu daha somut bir şekilde anlamak, kaygıyı azaltmaya ve çocuklara düzen duygusu kazandırmaya yardımcı olabilir. Karantina sırasında düzenli bir programa sahip olmak, çocuğunuzun yeniden açıldığında okula geri dönmesini de kolaylaştıracaktır.

Gününüzün bir parçası olarak kişisel bakımı ekleyin. Uzaktan çalışma veya uzaktan eğitim, çocuk bakımı ve bir hane halkı yönetimi taleplerini dengelemek zihinsel ve fiziksel sağlığınızı ve ailenizin sosyal dinamiklerini hızlı bir şekilde etkileyebilir. Sizi şarj edecek bir şey yapmak için her gün zaman planlayın: meditasyon , zevk için bir kitap okumak, favori bir hobiye katılmak veya kendinizi daha iyi hissetmenize yardımcı olan başka bir etkinlik. Ayrıca düzenli ve yeterli uyku almaya çalışın. Yorgunluk stresi artırabilir ve diğer olumsuz sonuçlar için risk oluşturabilir.

Yeni bir program uygularken sabırlı ve gerçekçi olmaya çalışın. Yeni bir rutinle tutarlı olmak, özellikle işler her gün hızla değiştiğinde, her şeyin mükemmel olmayacağı anlamına gelir. Daha az boğucu geliyorsa, daha gevşek bir yapı ile küçük başlayın. Çocuklarınızı öğrenmelerini ve ailenin çalışmalarını planlamaya dahil edin. Bu, zamanla işler değişirse daha iyi başa çıkmalarına yardımcı olabilir. Ve gün boyunca – herkes için – molalar planlamayı unutmayın.

Sağlıklı günler dilerim.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

R. Hülya Bingöl Çağlayan Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi, Psikiyatri Uzm. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)