Özgüven ve Üretken Olmak

Yazar Hasan Basri İzgiPsikiyatrist • 18 Mart 2018 • Yorumlar:

“Özgüvenimi nasıl artırabilirim?” sorusu gündeminizde varsa bu yazıyı okumanız uygun olur.

Özgüveni artırmak için “ben yaptım, başardım, işe yaradım…” düşüncesine sahip olmak gerekir ki bunun da yolu ürünlerinizi gördüğünüz başarılara imza atmak ve üretken bir birey olmanızdır. Fazlasıyla zengin olan (mirasyedi, piyango talihlisi, tefeci…) ve üretmeden tüketen bireylerden hangisinin özgüveni tamdır ve mutludur? Bileniniz var mı?

Sorumluluk alanlarınızda (sorumluluklar dengesi yazısında bahsedilen), sosyal aktivitelerde, hobilerde ve bilginin peşinde koşturmada üretken olan ve sonuçta ürünlerini gören insanlar, hem hayata pozitif bakarlar hem de kendilerinden emin olurlar.

En temel parçamız hücrede (mikromoleküler düzeyde), enerji üretimi (ATP) olmadan herhangi bir fonksiyon gösterilemiyorken hücrelerden müteşekkil insan, nasıl olurda alın teri dökmeden, emek harcamadan, üretken olmadan fonksiyonel olabilir?

Çağımızda toplumsal (makro düzeyde) olarak üretmeden tüketmeyi ön planda tutar olduk. Artık çalışmak, başarmak ve üretmek istemiyoruz da kolay kazanılan paralarla “yan gelip yatmak” istiyoruz. Sonuç: özgüveni az bireyler olarak bir adım öteye gidemiyoruz.

“Boş duran kişiye selam verilmeyen, ama elindeki çubukla toprağı eşelese dahi o kişiye selam vermeden yanından geçilmeyen” bir inanca sahip bireyler olarak, lütfen her daim “az-çok” demeden üretken olmaya bakalım!

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)