Özgüvenli mi Yoksa Kendine Güvenli Misin?

Yazar Şermin EroğluPsikolog • 10 Mayıs 2022 • Yorumlar:

Özgüvenle kendine güven sıklıkla karıştırılmasına rağmen birbirinden oldukça farklıdır. Kendine güven sosyal ortamlarda rahat davranan, kendini rahat ifade eden, atılgan, dışa dönük, kolay ilişki kuran kişileri tanımlar. Bu kişilerin kendine güvenleri çok yüksek ama özgüvenleri düşük olabilir. Hatta kişi özgüvensiz parçasını bastırmak için de daha dışadönük bir tutum sergileyebilir. Fazla atılgan olmak kişinin içten içe eksik olduğunu bildiği yanlarını örten süslü bir ambalaja benzer.

Kendimizi olduğu gibi kabullenmek, başkalarını ve dünyayı da olduğu gibi kabullenmemiz sonucunu doğurur. Bu da özgüven sayesinde olur. Özgüvenin bileşenleri; kendimizi olduğumuz gibi sevmek, kendimize değer vermek ve saygı duymaktır.

Kişinin özgüvensiz olduğunu nasıl anlarız?

  • Başkalarına karşı davranışlarında yargılama, eleştirme, aşağılama, kabullenmeme varsa,

  • Kendisi gibi düşünüp davranmayanları öfke ve nefretle ötekileştiriyorsa,

  • En temel özelliği de eleştirilmeye tahammülsüzlük ise bu kişinin özgüvensiz olduğunu söyleyebiliriz.

Peki, özgüvenli kişi nasıl bir tutum sergiler?

  • Kendisi gibi düşünüp davranmayanları değiştirmeye çalışmayan,

  • Karşısındakini olduğu gibi kabul eden,

  • Karşısındakine saygı duyan, değer veren,

  • Övgüden, yergiden başkalarının düşüncelerinden bağımsız olan,

  • Kendi kendisiyle yalnızlık hissetmeden kalabilen kişinin özgüvenli olduğunu söyleyebiliriz.

Çocukluklarında anne babalarının sürekli hoşnutsuzluk, karamsarlık ve günlük yaşamdaki olur olmaz yakınmalarını dinleyerek büyüyen çocuklar, gelecekteki yaşamlarında karamsar, güvensiz ve kendilerini yetersiz hisseden bireyler haline gelirler. Eğer anne baba, çocuğu cesaretlendirir, yaptıklarına karşı olumlu tepkiler verirse, gelişimine ve kendisine güvenine olumlu bir katkıda bulunmuş olurlar; yetersizliklerini vurgular ve başarılarını desteklemezlerse, bireyde özgüven oluşumu çocukluk çağlarında zedelenmiş olur. Özgüven duygusu, tutarlı ve doyumlu bir sevgi ilişkisi ile gelişebilir.  Özgüveni fazla olan kişi sahip olmadığı veya olamadığı beceri ya da özelliği önemsemez ancak buna karşın düşük özgüvenli kişiler eksikliklerini oldukça önemserler. Buna göre düşük özgüveni arttırmak için bireyin başarısız olduğu alanları göz ardı ederek, başarılı olduğu alanlara yönelmesi gerekir.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)