Ozon Tedavi

Yazar Neslihan Bilge Metli • 22 Mayıs 2023 • Yorumlar:

Ozon(O3 ), 3 atomlu bir molekül olup, O2 nin kimyasal kuzenidir.Ozon gazı; Tıbbi Ozon Jeneratörü‟ adlı cihazlarda, belli bir akım hızı ve %99.9-%100 saf tıbbi oksijenin yüksek elektriksel voltaja tabi tutulan ortamda elde edilir. Saniyeler içinde O3 molekülleri birbirleri yada diğer atom-moleküller ile reaksiyona girerek daha stabil olan O2 ve OX (OZONOID)moleküllerine dönüşür.Ozon dokularda aktivatör,rejeneratif,modülatör,inhibisyon etkisi yapabilir.

OZONUN TIBBi ETKİLERİ

-Antioksidan etki

-Detoksifikasyon

-Doping etkisi

-Analjezik(ağrı kesici) etki

-Oksijenizasyon

-Rejenerasyon

-Antitümöral etki

-İmmünmodülatör

Diyabette oluşan kronik oksidatif yük, O3 terapisi ile belirgin olarak azalır, mikro-dolaşım bozukluğu, komplikasyon görülme sıklığı ve ilaç tüketimi azalır. Bacaklarda istrahat ve yürüme sırasında ortaya çıkan ağrı miktarı azalır, bacak parestezileri kaybolur, cilt yapısı düzelir.

O3, gerçek bir ağrı antagonisti şeklindeki etki gösterir. Nosiseptif (Aljezik)sistemin oksidatif dejenerasyonuna bağlı inhibisyonu ve antinosiseptif (Analjezik) sistemin aktivasyonu oluşur. O3 terapi sonrası, endorfinlerin salınımı artar, Thalamus ve kortekste ağrı uyaranları bloke olur.

Lomber disk hernisi olan hastalarda yapılan bir çalışmada O3 gazı disk içine direkt enjeksiyonla uygulanmış ve gerek hastalanın ağrılarının azaldığı ve tedavinin etkili olduğu görülmüştür

Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

  • Major Yöntem: Bu metodla kişiden 50-200 ml arasında alınan kan, tedavi seanslarının sayısı ve uygulanacak ozon dozu; hastanın genel durumuna, yaşına ve esas hastalığına bağlı olacaktır.

  • Multipass(ardışık) serum fizyolojik ozon uygulaması Her seansta çok sayıda ardarda yapılan ozonlamaya dayanan bir yöntemdir. • Bir seansta birden fazla, iki defadan on defaya kadar yapılan ozon vuruşlarını içerir.

  • Minor Yöntem: Kişiden alınan 2 – 5 cc arası kan, belirlenmiş dozda ozonla karıştırılarak kişiye enjekte edilir.

  • Vücut Boşluklarına Ozon Verilmesi: Rektal – Makat yoluyla, vajinal ve kulak yoluna püskürtme yöntemi ile kişiye ozon verilir.

  • Eklem ve kas içine ozon gazı verilmesi: Kas İskelet Sistemi rahatsızlıklarında, uygun bir iğne ile belirli dozda ozon gazı kişinin eklemlerine ve kaslarda ağrılı bölgeye enjekte edilir.

  • Ozon torbası: İyileşmeyen yaralarda ve diyabetik ayaklarda, cilt lezyonlarında, enfeksiyonlarda, dolaşım bozukluklarında, nöropatik ağrılarda ve huzursuz bacak sendromunda kullanılır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Neslihan Bilge Metli Fiziksel Tıp Ve Rehabilitasyon Uzm. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)

Yazar

Neslihan Bilge Metli

Fiziksel Tıp Ve Rehabilitasyon Uzm. Dr.

Randevu al