Ozon Tedavisi

Yazar Füsun ŞahinFizik Tedavi Uzmanı • 9 Temmuz 2020 • Yorumlar:

Ozon gazının elde edilmesi ve kullanılması

Ozon gazı oksijenden jeneratörler aracılığı ile elde edilir. Oksidan bir gaz olması nedeniyle solunması toksik olan ozon gazı uygulamalarında önemli olan dozun uygun ayarlanmasıdır. Doz ayarlaması sayesinde antioksidan, dezenfektan, bağışıklık arttırıcı veya baskılayıcı, dolaşımı arttırıcı gibi pek çok amaçla kullanılma imkanı vardır.

Ozon tedavide dikkat edilecek önemli noktalardan birincisi de ayarlaması ise ikincisi de kullanılan malzemedir. Ozon gazı sadece paslanmaz çelik, payreks cam, polietilen, polipropilen ve teflon malzeme kullanılarak uygulanabilir. PVC veya DEHP içeren malzemelerin kullanımında oldukça zehirli maddeler açığa çıkarak hormonal bozukluk, aşırı kan hücresi yıkımı hatta kansere yol açan sonuçlar doğurabilir. Bunun yanı sıra uygulama sırasında steriliteye ve antisepsiye çok dikkat edilmesi, uygun steril filtrelerin kullanılması çok önemlidir.

Ozon tedavisinin uygulama şekilleri

  1. Major Ozonlama: En yaygın kullanım yöntemdir. Bu yöntemde hastadan alınan 100-200 ml kan, dozu ayarlanmış ozonla karıştırılır ve tekrar hastaya damar yolundan verilir. 

  2. Minor Ozonlama: Hastadan alınan 2–5 ml kan, ayarlanmış doz ozonla karıştırılarak hastaya kas içine enjekte edilir.

  3. Vücut Boşluklarına Ozon Uygulama: Rektal veya vajinal yoldan veya kulak yoluna püskürtme yöntemi ile ozonlama yapılır.

  4. Eklem içine ve kaslara ozon uygulama: Kas iskelet sistemi ile ilgili hastalıklarda ağrı ve inflamasyon kontrolü için eklem içine, tendon, ligaman, kas gibi yumuşak dokulara uygun doz ve yöntemle enjeksiyon yapılmasıdır. 

 

Ozon tedavisinin kullanıldığı hastalıklar

Ozon tedavisi endikasyonları Madrid deklarasyonuna göre 2 ana başlık altında özetlenebilir:

  1. Ozon tedavisi ile başarı elde edilen hastalıklar

  1. Fistül ve abseler, enfekte yaralar, yatak yaraları, kronik ülserler, diyabetik ayak yaraları ve yanıklar

  2. İlerlemiş iskemik (kan dolaşımı yetersizliği) hastalıklar (Burger, iskemik kalp hastalığı)

  3. Lomber ve servikal diskal herni (bel ve boyun fıtıkları)

  4. Yaşa bağlı maküler dejenerasyon (kuru tip)

  5. Bölgesel kireçlenme

  6. Kronik yorgunluk sendromu ve fibromiyalji

  7. Çocuklarda diş kökü çürükleri

  8. Ağızda tekrarlayıcı veya daimi enfeksiyonlar

  9. Bartolin absesi veya vaginal kandidiazis

  10. Vaskülitler (Reynoud, Behçet, FMF)

  11. Antibiyotik ve kimyasallara dirençli enfeksiyonlar (hepatit, HIV, herpes, zona, papillomavirus, kandida enfeksiyonları

  1. Modern tedaviye destek olarak kullanıldığında başarının arttığı hastalıklar

  1. Kemoterapi ve radyoterapi ile beraber

  2. Ototimmun hastalıklar (multible skleroz, romatoid artrit, ankilozan spondilit, crohn hastalığı, ülseratif kolit, erken dönem Parkinson)

  3. Pulmoner hastalıklar (Astım, KOAH, pulmoner fibroz)

  4. Cilt hastalıkları (psöriasis, atopik dermatit)

Ozon tedavisinin yapılmaması gereken durumlar:

Kesin olarak yapılmaması gereken durumlar:

  1. Favizm (bakla zehirlenmesi, Glukoz 6-fosfat dehidrogenaz enzim eksikliği)

  2. Kontrolsüz hipertiroidi (zehirli guatr)

  3. Lösemi

Dikkatli uygulanması gereken durumlar

  1. Akut kanamalı hastalıklar (kalp krizi ve kanamaya bağlı inmede 3 hafta yapılmaz)

  2. Gebelik (özellikle ilk 3 ay)

  3. Kanama bozukluğu, trombositopeni

  4. Kontrol altına alınamayan kardiyovasküler hastalık varlığı

  5. Antioksidan kapasitesi azalmış hastalar

  6. Organ nakli yapılan hastalar

Ozon tedavisinin süresi

Normalde 15-20 seans arasında haftada 1 veya 2 kez uygulama yapılır. Ancak hastaya göre her gün de yapılabilir. Hastanın iyileşmesi 5. İle 10. Seanslar arasında olduğu kabul edilir ve 12. Seanstan sonra antioksidan savunma mekanizmasının harekete geçtiği düşünülür. 

Ozon tedavisi ile etkileşen ilaçlar

Vitamin C, glutamat gibi antioksidan tedavi alanlar ozon tedavisi ile aynı anda bu ilaçları almamalı arada en az 4 saat olmalıdır. Şeker hastalığı olup insülin veya ağızdan kan şekerini düşüren ilaç kullanan hastaların da kan şekerini düzen li takip etmeleri, ozon tedavisinden 4 saat önce veya 4 saat sonra almalarının uygun olduğu düşünülmektedir. Yine tansiyon düşürücü ilaç kullanan hastaların da ozon tedavisinde 4 saat önce veya 4 saat sonra ilaçlarını kullanmaları önerilir. Kan sulandırıcı kullanan hastalar mutlaka hekimini bu konuda bilgilendirmelidir.

Ozon Tedavisinin kullanıldığı klinik durumlara örnekler

 

Damar dolaşım bozukluklarının giderilmesi ve yine dolaşım bozukluklarına bağlı yaralarda doku oksijenlenmesini arttırması sayesinde önemli faydalar sağlar. Benzer şekilde şeker hastalığına bağlı iyileşmeyen yaralar ozon tedavisinin alanı içindedir. 

Yarattığı oksijenlenme artışı, dolaşımın kolaylaşması, vücuttaki oksidan maddelerin atılımını sağlaması nedeniyle fibromiyaljinin kontrolü, kronik yorgunluk sendromunda faydası kanıtlanmış bir tedavidir Hem ağrının, hem yorgunluğu giderilmesi hem de uykunun düzenlenmesini, sağlar.

Kas iskelet sistemi problemlerinde; bel/boyun fıtıklarında ağrının azaltılması, omuz, diz gibi eklem hastalıklarının tedavisinde (kireçlenmeler gibi) hem kanın ozonlanması hem de eklem içine ve etrafına yapılan ozon tedavisi uygulamaları uzun süreli faydalar sağlamaktadır.

 

Hastalıkların yanı sıra sağlıklı yaşam ve antiaging uygulamalarında beslenme düzenlenmesi, egzersizin yanı sıra düzenli uygulanan ozon tedavisi gözle görülür bir fark yaratır. Hem kişinin kendini daha iyi hissetmesini sağlar hem de hastalıkların oluşmasının önüne geçer. Örneğin mevsimsel değişikliklerden fazla etkilenen özellikle de mevsim değişikliklerinde alerjik özellikler gösteren hastalarda hem koruyucu, hem allerjiyi giderici hem de yeni mevsime uyum sağlamayı arttırması açısından aslında oldukça pratik bir tedavi şekli olarak karşımıza çıkmaktadır.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Füsun Şahin Fiziksel Tıp Ve Rehabilitasyon, Akupunktur, Ozon Terapi Prof. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)