Padişah Hastalığı (Gut Hastalığı)

Yazar Şebnem GüleryüzDiyetisyen • 12 Mayıs 2020 • Yorumlar:

Kralların,zenginlerin hastalığı olarak bilinen gut, vakti zamanında Kanuni Sultan Süleyman ,Fatih Sultan Mehmet gibi Osmanlı padişahlarının da genetik hastalıklarından idi. Günümüzde ise bozulan beslenme alışkanlıklarından dolayı 40 yaş üstü erkeklerde ve menopoza giren kadınlarda sıklıkla görülebiliyor. Aşırı kilolu olanlar,şeker hastaları, yoğun stres altında yaşayanlar, alkol alanlar yine riskli gruptalar.

Romatizmal bir hastalık olmasına karşın, özellikle kırmızı et, sakatat, kabuklu deniz hayvanlarının aşırı tüketilmesi ile tetiklenen ataklarla karakterizedir. Kanda ürik asit düzeyini artışı ile ayak baş parmağı yada ayak bileği gibi eklemlerde ürik asit kristalleri birikir. Ataklar genellikle ani ve hızlı bir şekilde gelişir. İlk atak sıklıkla kırmızı etten yoğun ağır bir akşam yemeğinin ardından başlar.Gece ayağınıza çarşaf değse ağrıdan duramayacağınız şiddette bir ağrıyla uyanabilirsiniz. Ağrıyla birlikte kızarıklık, şişme ve sıcaklık artışı da olur.

Aşırı kırmızı et tüketiminin yanısıra yoğun alkol kullanımı,yanlış diyetler, idrar söktürücü gibi bazı ilaçlar kanda ürik asit yükselmesine sebep olur. Ürik asit kristalleri eklemlerin haricinde bazı dokularda da birikir. Böbrekte özellikle taş oluşumuna sebep olur.

Hastalığın farklı dönemleri vardır. Kan ürik asit düzeyinin yükseldiği ama herhangi bir şikayetinizin olmadığı ,ağrılı atakların oluştuğu bir dönem ve ağrıların sürekli hale gelip kalıcı hasar oluşturabildiği atakların sıklaştığı ileri dönem.

Sağlığınızla ilgili check uplarınızda ürik asit düzeyininde bakılması tanı açısından önemlidir. Tanısı koyulduktan sonra ilaç tedavisinin yanında aslında beslenme düzenlenmesi ve kilo kontrolü temel prensiptir. Kırmızı et haricinde alkol,kuruyemiş, aşırı yağlı yiyecekler,aşırı baklagil tüketiminde ve yağlı süt ürünlerinden olabildiğince uzak durulması gerekir. Kilo vermeniz eklemlere binen yükü azaltacaktır ancak hızlı kilo vermek yanlış diyet uygulamaları ile aşırı protein tüketimi atakları tetikleyebilir. Su tüketimi kristallerin çökmesini engelleyecektir.Özellikle önemlidir.

Tüm bunlara dikkat ettiğimiz sürece atak sıklığı çok azalacak hatta belki de yok olacaktır.

Bu arada gülümsemeyi unutmayın lütfen, derin nefes almayı, sevdiklerinizle vakit geçirmeyi ve kendinize ve bedeninize eşyalarınıza verdiğinizden daha fazla değer vermeyi. Unutmayın ki bu beden bize emanet..

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)