Pandemi Bebekleri, Çocukları, Gençleri...

Yazar Duygu Irgalı KuyumcuPsikolog • 9 Kasım 2022 • Yorumlar:

Pandemi döneminde doğan bebekler, pandemi döneminde okula başlayan çocuklar, pandemi döneminde bir üst sınıfa geçen çocuklar, pandemi döneminde anaokuluna gidecek olup gidemeyen çocuklar hepiniz hepimiz mağduruz.

2020-2021 arasında doğan şu anda 2 yaş civarında çocuklar…

Meslekte 10. Yılını geride bırakmış ve uzun yıllar özel çocuklarla çalışma deneyimi elde etmiş bir psikolog olarak neredeyse her gün otizm şüphesi olan bir çocukla karşılaşıyorum. Elbette tanı koymak benim işim değil (psikiyatrislerin). Bende eser miktarda bile şüphe uyandıran bir çocuğu süratle psikiyatriste yönlendiriyorum. Kesinlikle gözden kaçırılmaması gereken bir dönemdeyiz. Doğal gözlem,ailenin anlatımları ve uyguladığım gelişim testleriyle yapılabilecek en hızlı yönlendirmeyi yapıyorum ki çocuk zaman kaybetmeden eğitime başlayabilsin. Ebeveyn cephesinde ise bir suçluluk duygusu “hocam biz mi yaptık”, “bizim yüzümüzden mi oldu”, “hiç dışarı çıkarmadık,hiç yaşıtı çocuk görmeden bu yaşa geldi”,”hep televizyonun karşısına oturttuk”,”eline telefonu verdik”…

Bir benzeri durum ise pandemi döneminde okula başlayan, online eğitimle okuma yazma öğrenmek zorunda kalan çocuklar. Harf karıştırma, okuma ve yazmada zorlanma, rakamları karıştırma, sayıları okumada güçlük ve uzayıp giden bir liste.

Sadece çocuklar mı? biz yetişkinlerde çok zor dönemlerden geçtik. Evlerimizden çıkamadık, sevdiklerimize sarılamadık,bu dönemde kaybettiğimiz yakınlarımız oldu, işlerinden olanlar, bu dönemde evlenenler, yeni bir işe başlayacak olanlar ve vazgeçenler…

Zor dönemler geride kaldı, kalacak kendiniz ve çocuklarınız için psikolojik destek almayı ötelemeyin. Unutmayın;psikolojik destek almak zayıflık göstergesi değil tam tersi kendinize ve çocuklarınıza verdiğiniz önemin ve farkındalığınızın göstergesidir. 

Sağlıklı günler diliyorum.

 

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)