Pandemi Ruhu

Yazar Doğan PolatPsikolog • 9 Haziran 2021 • Yorumlar:

Pandemi döneminde yaşanan psikolojik sorunlarınız varsa nelerdir diye bir soru yöneltmiştik bunun ilgili bazı yanıtlar

Bunlardan birincisi

-Yataktan çıkmamak

Tabi, pandemi dolayısla hepimizin hayatı derinden etkilendi ve hayatımızda tamamen bir değişikliğe gitmek zorunda kaldık Bu süreçte ilk olarak büyük bir şok yaşadık daha sonra yaşadığımız şoku idrak ederek ederek bir kabullenme aşamasına geçtik Bu yaşanan sürecin bir sonu gözükmediği için çok yoğun bir belirsizlilik yaşadık Bu belirsizlikte de yaptığımız rutin işleri artık daha zor bir şekilde ya da yerine getirmemeye başladık haliyle uzun süre uyuma, yataktan çıkamama ve çok az uyuma ya da hiç uyumama olarak bir süreç içersinde olduk

Bir diğer yanıt ise

-Toplum önüne çıkmaktan kaygı duymaya başladım Hep online arkadaşlığa alışınca

 

Yoğun ve bir süre kendimizi toplumdan soyutlamak zorunda bırakan pandemi bizi online eğitimler, online seminer, online etkinlikler ve online arkadaşlıklara itti ve uzun bir süre sonra tekrar normal hayata döndüğümüzde bu durumu yaşamamız normal olabildiğince bu süreçte az da olsa arkadaşlarımız ile görüşmeye devam ederek bu süreci geçirebiliriz.

Başka bir yanıt ise

 -Pandemi de yoğun bir şekilde Kaygı belirsizlik yaşadım.

 

İnsanların pandemi süresince yaşadığı en temel sorunlar kaygı ve belirsizlik diyebiliriz Pandeminin başında üç hafta içerisinde biter diye düşündüğümüz pandemi bir anda ne zaman biteceği belli olmayan bir salgına dönüştü bu da haliyle bir belirsizliğin oluşmasına neden olarak kaygılarımızın artmasına yol açtı. Bu süreç içerisinde biraz daha belirsizliğe yer açmamız önemli olduğunu düşünüyorum.

 

-Uyku bozukluğu hocam halen devam etmekte önerileriniz?

 

Bu süreçte evde olduğumuz İçin işlerimizi ya akşam ya da sabahları yapmak zorunda kaldık bu sebeple ve yaşadığmız belirsizlikten dolayı uykumuz da bozulmalar görülmesi muhtemel, uyku hijyenimizi korumamız gerekiyor Olabildiğince uyumadan; üç saat önce ağır yiyecekler yememeye çalışalım, uyumadan 1 saat önce teknolojik aletlerden uzak kalalım hatta odamızda bulundurmayalım ve uyumadan önce kitap okuyarak uykumuzun düzenini sağlayabiliriz.

 

-Müdahale ettiğimiz hastadan sonra acaba covid oldum mu korkusuyla sürekli kendimi  dinlemem

 

Bu süreçte yoğun bir şekilde kaygılı geçiren de sağlık çalışanlarımız oldu. Böyle bir korku yaşamaları da normal ama ileri düzey olursa bu noktada yardım almaları gerekmektedir. Bütün sağlık çalışanlarımızın emeğine sağlık diyorum.

Bu güzel sohbet için teşekkür ederim.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)