Panik Atak

Yazar Asım Eren • 2 Mart 2023 • Yorumlar:

Panik atak terapisiyle ilgili çok farklı çözüm teknikleri vardır. Bunlardan uzun süreli terapi uygulamaları, kısa süreli terapi uygulamaları vardır.

Öncelikle panik atak terapi sürecinde panik atakta uyguladığımız süreçler hakkında sizleri bilgilendireyim.

Panik atak nedir: Panik atak, çocukluğumuzdan itibaren yaşadığımız, içimize attığımız, bastırdığımız travmatik olayların bilinçaltı kovasını taşırması sonucunda meydana gelen psikolojik bir durumdur. Bilinçaltı kovanız doluyor. Çocukluğunuzda şiddete maruz kaldınız, tacize maruz kaldınız, dayak yediniz, maddi manevi yokluklar yaşadınız ve bununla birlikte aşırı sitres yüklemesi oluştu. Bir süre sonrasında bu gibi sorunlarla bilinçaltı kovanız doluyor ve taşmaya başlıyor, işte bu taşma anına panik atak, depresyon, obsesyon, anksiyete, kaygı bozukluğu gibi isimler veriyoruz.

Öncelikle bu dolan kovayı boşaltmamız lazım. Hani bilgisayara virüs bulaşınca ne yapıyoruz. Bu virüsü kaldırmak için format atıyoruz. Bizde terapilerimizde birinci önceliğimiz dolan bilinçaltı kovasını boşaltmak için format atmaya yönelik uygulamalar yapıyoruz.. Birinci önceliğimiz budur.

Panik atağın ikinci sebebi ise aşırı koruyucu ailelerde görülmesi. Çocuk küçük yaştan bu yana korunmuşsa, aile el bebek gül bebek büyütmüşse ve bir süre sonra hayatın sorunluluğunu üzerinize aldığınız andan itibaren panik atak yaşayabiliyorsunuz. Alınan sorunluluğu kaldıramıyorsunuz bundan dolayıda kendinize eve kapatabiliyor, dışarı çıkamayabiliyorsunuz.

Panik atak terapisine yönelik 2 farklı terapi yaklaşımı;

1. Yoğunlaştırılmış Terapi

Çok ağır olmayan orta düzey panik atak vakalarında bizim yanımıza gelebilecek panik atak yaşayanlar için ortalama 1 günlük yoğunlaştırılmış terapiye alıyoruz. Bu terapide 5 saatlik terapi yapılıyor. Bu terapide öncelikle sizlere yaşadığınız panik atak sorunuyla ilgili bilişsel farkındalık çalışmaları uygulanıyor. Yani sizi korkutan fizyolojik belirtilerle ilgili farkındalık oluşturuluyor. Çünkü İnsan bilmediğinin düşmanıdır ve bilmediğinden korkar. bilinç altı teknikleri ve duygusal boşalım teknikleri öğretiliyor. Öğrendiklerinizi evinizde uyguluyorsunuz.

2. terapi yöntemimizde ise yine yoğunlaştırılmış terapi uygulanabilir. Çok ağır olmayan orta düzey panik atak vakalarında bizim yanımıza gelebilecek panik atak yaşayanlar için ortalama 2 günlük yoğunlaştırılmış terapiye alıyoruz. Bu terapide 10 saatlik terapi uygulanablir.

Bir günde 5 saat 2. gündede 5 saat terapi uygulanabilir. Bu yöntemde yoğunlaştırılmış terapi uygulanmaktadır. Bu terapide sadece bir teknik uygulanmayabilir. Çünkü panik atağın düşünce boyutu var, duygu boyutu var, fizyolojik gerginlik boyutu var, travmatik olaylar boyutu var geçmiş yaşamla alakalı davranışsal linkler var. Bir çok alt boyutu var. Davranışçı terapiler, bilişsel terapiler, duygusal boşalım teknikleri, hyt (hipnotik yeniden yapılandırma) tekniyi, bilinçaltı teknikleri uygulanabilir. Geçmişte yaşadığınız travmatik anılarınızın temizlenmesine yönelik uygulamalar yapılabilir. Hem uyguluyoruz hemde size eve gittiğinizde nasıl uygulayacağınızı öğretilmektedir. Yani bizim yaklaşımımız danışanlarımıza balık vermek değil, balık tutmayı öğretmek. Biz sizlere kendi problemlerinizi nasıl çözebileceksiniz öğretmeye çalışmaktayız. Kendi ayaklarınız üzerinde durabilmeyi öğretmek hedeflenmektedir. Bu kombine terapilerle. Buda en fazla 2 gün sürüyor. .

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)