Panik Atak Aslında Ne Anlatmak İstiyor?

Yazar Levent SoyluPsikiyatrist • 22 Ekim 2018 • Yorumlar:

“Uzun süredir panik atak hastasıyım ve ilaç kullanıyorum ama tam düzelemedim ne yapmalıyım?” sorusu sanıyorum internet üzerinden bana en fazla sorulan sorudur. Benzer şekilde “doktor doktor geziyorum neredeyse bütün ilaçları denedim”, “bu ilaçlar işe yarıyormu bilemiyorum”, “ilaç kullanmama rağmen sokağa bile çıkamaz oldum” gibi soru ve yoruımlara da çok sık rastlıyorum. Peki neden panik atak hastalarının bir çoğu ilaç tedavisinden memnun değil? Neden doktor doktor geziliyor ve sürekli ilaçlar değişiyor?. Aslında bu sorunun yanıtı basit; “panik atak bir hastalık değil savunmadır”. Yani siz hayatta bir şeyleri yanlış yapınca, kendinizi mutsuz edecek davranışlarda bulundukça, kendinize ihanet ettikçe sizi uyaran bir alarm sistemidir.
Panik ne tür mesajlar vermeye çalışıyor olabilir? Örneğin Panik konuşabilse size ne der? Bazı sık gördüğümüz örnekler vereyim; “Çok vericisin”, “çok çalışıyorsun”, “çok güçlü duruyorsun”, “herşeye yetişemezsin”, “herşeyi kontrol edemezsin”, “herkesi mutlu etmek zorunda değilsin”, “düşünüp durma”, “aşırı karşı odaklısın”…vs. Yani paniğin vermeye çalıştığı ve aslında bize iyi gelecek mesajı alıp hayatımızı değiştirmek yerine sadece ilaç kullanmak birçok sorunun kemikleşmesine ve çok uzun sürecek bir hastalık sürecine yol açmaktadır. İşte bu çok net analiz nedeniyle panik atak ya da anksiyete teşhisi konan her danışanımıza mutlaka psikoterapi desteği sağlanmalıdır. Kötü giden iş, kötü evlilik, kötü aile ilişkilerini kendi lehinize hiç değiştirmeden ilaçlarla statükoyu korumaya çalışmak anlamsızdır ve ilacın başarısızlık nedeni açıklayabilecek etkenlerden birisidir.
Psikoterapi teknikleri, nefes ve mindfulness gibi teknikler ve yaşamsal düzenlemeler bu konuda deneyimli bir terapist tarafından yapıldığında panik atak tamamen ve kısa sürede kimi zaman 1kaç seansta düzelmeye başlar. Gerekli durumlarda psikoterapiye ek olarak geçici süre ilaç tedavisi eklenebilir. İlaç tedavisinden farklı olarak psikoterapi yarattığı farkındalıkla kalıcı çözüm sağlayabilir. Engellenemeyen yaşam stresleri ve algıya bağlı olmayan zorunluluklarda ilaç tedavisinden geçici olarak faydalanılabilinir.
Aslında bu yazının özeti “ beden size ihanet etmez, sizin kendinize olan ihanetinizi size gösterir olabilir”. Bedeni susturmak yerine gerekli mesajları alıp cesur değişiklikler yapmanızı öneririm.
Sevgiyle, huzurla kalın.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)