Ruhun Kalp Krizi Panik Atak

Yazar Levent SoyluPsikiyatrist • 22 Ocak 2020 • Yorumlar:

Panik atak neden ortaya çıkar? Neden birden psikolojik hastalık sanki kalp krizi geçiriyormuşçasına ortaya çıkar? Bu durumu şöyle düşünün; panik atak ruhun kalp krizidir. Nasıl ki kalp krizini hazırlayan risk faktörleri sigara, hareketsiz yaşam, kötü beslenme, sevgisiz yaşam tarzı ve benzerleri ise, panik atak içinde çeşitli risk faktörlerinden söz edilebilir; Fazla verici, karşı odaklı, aşırı sorumluluk sahibi kişilik yapınız, yaşamda fazla yük alma, aşırı güçlü duruş, fazla analitik düşünme, topluma ve aileye fazlaca odaklı yaşam biçimi gibi risk faktörleri panik atağı tetikleyebilir. Yüzde 90’ı tıkalıyken bile idare eden bir damar gibi, ruh halinizin başta direnir ve idare edemez noktaya geldiği anda panik atak ortaya çıkar. Ataktan sonraki ilk günlerde, “ruhunuzda tıkanmış damarları” hızla açarsanız belirtiler hızla düzelir. Ancak damarları açmayıp ben hastayım moduyla sadece ilaçlara yüklenip hayatınızı değiştirmezseniz, kalp krizi sonrası gelişen kalp yetmezliği yaşayanlar gibi kısıtlı, mutsuz, yorgun bir yaşama mahkum olursunuz. Panik atak geçirdiniz ve ardından iş, aile ve sosyal yaşamınız değişti; aynen kalp krizi geçirmiş biri gibi tehdit altında hissediyorsunuz. Sürekli atak beklentisi ile korku içinde, kısıtlanmış, alt üst olmuş bir yaşama neredeyse kendinizi hazırlıyorsunuz. Aldığınız ilaçlar kısmen işe yaradı ve ziyaret ettiğiniz her yeni doktor ya yeni bir ilaç ekliyor, ya da ilacınızı değiştiriyor. Artık acile gitmeyi düşünmüyorsunuz ancak zihninizde kötü senaryolarla sürekli endişeli bir bekleyiş içindesiniz. Sakat ve kronik hastalığı olan birisi gibi hissediyorsunuz. Peki panik atak gerçekten bir hastalıkmı? Bu kadar çaresizmisiniz?

Tabii ki çaresiz değilsiniz; sizi bu noktaya getiren panik atağa sanki bir hastalıkmış gibi bakıyor olmanız sizi bu kadar çaresiz ve kötü hissettiriyor. Panik atağa bir hastalık gibi bakmayıp, atağın vermeye çalıştığı mesajı fark etmeli ve onun bir savunma olduğunu idrak edebilmelisiniz.

Yukarıdaki anolojide olduğu gibi benzerlikler olsa da, eğer panik atağın verdiği mesajı alıp gerçekten cesur hamlelerle doğru psikoterapiye yönelirseniz, tamamen düzelmeniz, hatta eskisinden çok daha iyi olmanız çok yüksek olasılıkla mümkün.

Doğru psikoterapiyi bir sonraki yazımda ele alacağım, sevgi ve mutlulukla kalın!!

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)