Panik Atak Krizi Sırasında Ne Yapılmalıdır?

Yazar Levent SoyluPsikiyatrist • 19 Nisan 2019 • Yorumlar:

İlk kez panik atağı yaşayan biri yoğun bir ölüm, ya da çıldırma korkusu yaşar. Bu yoğunluk nedeniyle ilk başvuru genellikle acil servislere yapılır.  Kişiye durumun psikolojik kökenli olduğu vurgulanır ancak çeşitli yatıştırıcılar yapılır. İlaçlarla durumu geçici baskılamak, süreci biraz yatıştırsa da kişi korku içinde yeni bir atak beklemeye devam eder. Ataklar genellikle hiç beklenmedik anlarda gelir ve 10 dakika içinde maksimuma ulaşır ve genelde 1 saat içinde sonlanır. Panik atakta en büyük sorun tekrar atak gelme korkusudur. Bir çok panik hastası panik atak sırasında ne yapacağını bilemediğinden evden çıkmamak ya da atak geçirme olasılığı olan yerlerden uzak durmak ister. İşte bu yazımda size panik atak sırasında neler yapabileceğinizle ilgili birkaç öneri sunmak istiyorum;

*Öncelikle pozitif ve kabullenici yaklaşım korkunç negatif düşüncelerle sürüklenmenizi engeller. “Bu bir panik atak ve hiçbir şey yapmasamda en geç 1 saatte sonlanacak” gibi düşüncelere odaklanın. (Panik ataktan hiç kimse ölmedi ya da çıldırmadı) bu bilgiyi hatırlayın ve iyi hissettiren düşüncelere odaklanın.

*Negatif düşünceler siz farketmeden nefesinizi tutmanız ya da hızlı solumanıza neden olur. Atağın geldiğini hissederseniz, sakin loş bir yere oturun sadece nefese odaklanın; ritmini değiştirmeye çalışmayın. 5 dakika sabredin uyuşmalar, baş dönmesi çarpıntı gibi birçok şikâyetiniz yatışmaya başlayacaktır. Nefesi takip edin ve bu takip sırasında zihninizi zaptetmeye gelen düşüncelerin bulut gibi geçmesini bekleyin ve her defasında tekrar nefese dönün.

*Panik atağın başlayacağını hissettiğinizde; gevşeme, nefes egzersizleri, ya da meditasyon yaptıran videoları izlemek etkili olabilir.

*Panik atağın size neden geldiğini fark edin. Felaket senaryolarına odaklanmak yerine yaşamınızı nasıl kolaylaştırabileceğinize odaklanın. Panik atak en çok sıkıntı ya da taşınan yükün(fiziksel ve manevi) ağırlığına bağlı tetiklenir.

*Panik atak krizi sırasında neler yapabileceğinizi öğrenmekle ilgili mutlaka yardım alın.

Özetle kısa bir eğitimle panik atak sırasında ne yapılması gerektiğini öğrenebilirsiniz. Nefes kontrolü ve mindfulness, panik anında net olarak işe yaramaktadır. Felaket senaryolarından etkilenmemek ve nefese odaklanmak yararlı olabilir.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)