Panik Atak Tedavisi Nedir ve Tedaviyi Zorlaştıran Faktörler

Yazar Levent Soylu • 2 Ağustos 2023 • Yorumlar:

Panik atak aniden, çoğunlukla beklenmedik bir anda ve biçimde ortaya çıkan ve bedensel bir çok belirtiyi ya da hastalığı taklit eden ve “kişide ölüyorum, kalp krizi geçiriyorum, kontrolü kaybediyorum, felç oluyorum” benzeri algılar yaratan bir durumdur. Çoğunlukla 10 dakika 1 saat arası sürer ancak atak bittikten sonra korku ve gergin bekleyiş devam eder. Bu gergin bekleyiş (tekrar panik gelir mi korkusu) kimi zaman atak gelmese bile yıllarca sürer. Kişi bu süreçte bir çok farklı branşta doktora gider. Bu doktor ziyaretleri ve tetkik süreci uzadığında ortaya çıkan ufak tefek şüpheler kafada korkuyla büyütülür ve bu sıkıntılı durumun daha kalıcı olmasına neden olur ve kişi sanki kronik bir hastalığı varmış yanılgısıyla durumu kabullenir. Durum kabullenilince kaçınma davranışlarıyla hayat kısıtlanır. Durum bedensel bir hastalık gibi algılandığı için psikiyatriye ve psikoterapiye karşı bir direnç oluşur ve tedavide çeşitli zorlaştırıcı faktörler ortaya çıkar.

Bu faktörleri size aşağıda özetlemeye çalıştım.

*Fiziksel belirtiler nedeniyle durumun psikolojik olabileceğinin kabullenilmemesi.

*Panik atağın bir savunmadan çok hastalık gibi kabul edilmesi

*Düşüncelerin bedeni ve nefesi nasıl tetiklediğinin fark edilememesi.

*Yeterli bir psikoterapi almadan sadece ilaç tedavisi başlanması.

*Beraberinde ek psikiyatrik sorunların olması (bağımlılıklar, sosyal fobi, BPB gibi )

*Yoğun, hızlı ve stresli yaşam biçimini değiştirmeye direnç gösterilmesi

*Çok yoğun iş, aile ya da fiziki sorunlar yaşanıyor olması ve bunların kimi zaman değiştirilemez nitelikte olması.

*Panik atağın verdiği mesajı algılamamak; Örneğin aşırı çalışıyor, beyniniz hiç susmuyor ve kendinize hiç vakit ayırmıyorsanız ya da gereğinden fazla güçlü bir duruşunuz varsa beden bu duruma isyan edip panik atakla sizi uyarır. Bu durumu görmez ve mesajı almazsanız sorun sürer.

Sevgili danışanlarım ve okurlar, panik atağın bir hastalıktan çok, insanı aşırı düşünce ve zihin tutsaklığından kurtaran bir savunma mekanizması olduğunu idrak etmeden hiçbir tedavi etkili olmayacaktır.

Şöyle bir düşünün; panik atak yaşadınız ve hayatınızda hiçbir değişiklik yapmadan sadece ilaçla iyi hissederek eskiden yaptığınız gibi, zor ve negatif düşünce ve inançlarla yaşamaya devam ettiniz. Böyle bir durumda tabiki panik atak tekrarlar ya da panik atak gelecek korkusu geçmez. 

Sağlıklı mutlu günler dilerim

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)