Panik Atak Tedavisinde Hedefler

Yazar Levent Soylu • 7 Ağustos 2023 • Yorumlar:

Sevgili danışanlarım, “Beden size ihanet etmez, sizin kendinize nasıl ihanet ettiğinizi gösterir” deyişi bana ait olan ve çok anlamlı bulduğum bir cümle. Hayatta neyi yanlış yapıyorum ki, panik atak beni, bedensel mesajlarla ve korkutarak uyarmaya ve durdurmaya çalışıyor? Sorusuna cevap bulmadan panik atak tedavisine kalıcı bir çözüm bulmak oldukça zordur. O yüzden ilk önerim panik atağı bir hastalık olarak görmekten vazgeçin. Kimi zaman baskı, kimi zaman aşırı yük, kimi zaman stresli yaşam tarzı ve kimi zamanda yoğun ve gereksiz düşünce alışkanlığının paniği tetiklediğini farkedin.

Sizler için aşağıda panik atak tedavisinin ana hatlarını özetledim.

1-Panik atağın neden geldiği ve vermek istediği mesajı keşfedebilme; Panik atak sizin düşmanınız değil, tam tersine hayatınızda bir şeylerin ters gittiğini haber veren bedensel bir alarm sistemidir; örneğin çok çalışan, çok düşünen biriyseniz, kalp çarpıntısı, aşırı güçlü duran biriyseniz mesaj baş dönmeleri ile gelebilir. Aşırı dengeli davranışları olan ve bu nedenle herkese akıl veren, aşırı yük taşıyanlarda çıldırma korkusu sık gelen bir panik atak mesajıdır. Bu mesajlar alınıp gereği yapıldığında panik atak tedavisinde önemli bir yol almış olursunuz.

2- Kişilik yapısı ve çocukluktan yüklenmiş şema, düşünce, davranış ve tepkilerin esnetilmesi ve mümkünse değiştirilmesi; Örneğin “ ben tüm aileyi sırtlamalıyım “, “ her tür olumsuzluğa ve belirsizliğe önceden önlemler almalıyım”, hiçbir koşulda destek istememeliyim kafasında olan birisinin daha duyarsız ve bencil kutuplarını gerektiğinde kullanılmak üzere geliştirmesi, panik atak tedavisinin kalıcı olmasına destek olacaktır.

2-Panik atağı başlamadan engellemek; Panik döngüsünü idrak edebildiğinizde, düşüncelerin panik atağı nasıl tetiklediğini fark edip, nefesin tutulmasından ve felaket senaryolarından kurtulacaksınız.

3-Başlamış panik atağı durdurma becerisi kazanma; Tetikleyici düşünce ile sürüklenmeyi engelleme, nefes kontrolü ve mindfulness benzeri tekniklerle ana odaklanıp başlamış her türlü panik atağı durdurabilme becerisini kazanabilirsiniz. 

4-Panikle yaşamaya alışmış beynin tekrar kalıcı formatlanması (dengeli mindfull bir yaşam tarzı);

İş, ilişkiler, beden, zihin, duygu, maneviyat dengesini oturtmak panik atak tedavisinin kalıcı hale gelmesini sağlar. 

Hepinize sağlıklı, dengeli, iki kutuplu paniksiz ve mindfull bir yaşam dilerim.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)