Panik Atak ve Coronavirus Salgını

Yazar Levent SoyluPsikiyatrist • 6 Nisan 2020 • Yorumlar:

Değerli takipçilerim, her sağlıklı insanda stres ve kaygı yaratması doğal olan bir durumla karşı karşı karşıyayız. Çoğumuz sürekli kaygılı bir biçimde sosyal medya ya da televizyonlardan büyüyen tehlikeye odaklıyız. Haftalardır “iyi hissettiren düşünceler “ zihnimize uğramaz oldu. Sürekli hastalık belirtilerini dinleyip ya da izleyip, buradan farkında olmadan belirti çalmaya başladık.

En sıklıkla çaldığımız belirti nefes darlığı muhtemelen; hiçbir belirti olmadan nefesi bir iki kez daralan herkes acaba demeye başlıyor. Arkasına uykusuzluk, yoğun anksiyete ve panik atak tetiklenebiliyor.

Sizlere daha önceki yazılarımda vurguladığım gibi panik atak sürekli zihnin negatif düşüncelerle sürüklenmesiyle tetikleniyordu. Bir takım negatif inanç ve düşüncelere karşı bedenin bir savunmasıydı adeta. İşte korona gibi tehditler karşısında panik atak tanısı almış olanlar ya da koronadan sonra panik atak olduğunu düşünenler ne yapmalı, onlardan biraz bahsetmek istiyorum. Öncelikle çok kısa diğer makalelerimde bulabileceğiniz panik döngüsünü kısaca hatırlatayım. Farkında olmadan negatif düşüncelerle sürükleniriz, bu süreçte insan doğası gereği, nefes tutulur ya da sığlaşır ve kaslar gerginleşir, tutulan nefes ve kasılan kaslar bir süre sonra uyuşma, baş dönmesi, yabancılaşma vs yol açar; kişi bu belirtilerle öleceğini ya da çıldıracağını düşünür ve kişi panik halinde yardım arar.

Negatif Düşünce Nefes, kaslar (O2, co2 ve Ca dengesizliği) Fiziksel belirtiler Felaket senaryosu (ölüyorum, çıldırıyorum).

Bu döngüyü idrak etmek tedavinin neredeyse yarısıdır bu nedenle lütfen incelemek için vakit ayırın.

Madem negatif düşünce ve inançlar bu kadar etkili o zaman öncelikle günde sadece 1 kez haber izlemenizi ve sadece bilim kurulunun tavsiyelerini dinlemenizi öneririm; sosyal medyadaki moral bozan, çaresiz bırakan felaket senaryolarına kesinlikle yüz vermemenizi öneririm. Enerjinizi düşüren sohbet ve kişilerden de bu süreçte uzak durmanızı öneriyorum

Zihin önemlidir, tedbir önemlidir ancak abartmamak gerekir. Alışverişe çıkmak zorunda iseniz ya da çalışmak zorunda iseniz, suçlu hissetmeyin maske eldiven gibi tedbirlerle bunları yapın. Tedbirleri abarttıkça gerginleşir ve hatalar yapmaya başlarsınız. Bilgilenmek zihni susturmanın en etkili yoludur.

Zihni susturmanın diğer kolay bir yolu ise, iyi hissettiren düşünceler ya da aktivitelere odaklanmaktır. Yaşam sürmek zorunda ve iyi hissettiren dizi, film, sohbetler kesinlikle negatif düşüncelerin sizi sürüklemesine engel olacaktır. Spor, meditasyon ve mindfulness bilimsel olarak anksiyete karşı etkilidir. En kısa sürede normal, sağlıklı toplumsal yaşamımıza dönmek dileğiyle hoşçakalın.

 

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)