Panik Atak

Yazar Levent SoyluPsikiyatrist • 29 Nisan 2019 • Yorumlar:

Bu konu en sık soru aldığımız konuların başında gelmektedir. Bu soruya cevap vermeye çalışayım; Panik atak aslında bir sonuçtur ya da savunmadır. Yani, sürekli olarak sürüklendiğiniz olumsuz koşullar ve düşünceleriniz varsa, kişilik yapınız değişen koşullarda esneyemiyorsa, başkalarına odaklıysanız, aşırı verici ve güçlü kalmak zorunda hissediyorsanız, kendinize vakit ayırmıyorsanız zaten panik atak doğal bir sonuç olarak gelir. Yani bir anlamda panik atak sayesinde kişi yavaşlar ve artık kendisini düşünmeye başlar.

Panik ataktan gerekli mesaj alınabilirse; kişi değişir ve panik ataktan tam olarak kurtulabilir. İşte bu saydığım nedenlerle, panik atağın mesajını almadan, yaşadığınız sorunlarla ilgili hiçbir farkındalık ve değişiklik yapmadan sanki bedensel bir hastalığı tedavi eder gibi ilaç tedavisine başlamak mantıksızdır. Örneğin yoğun evlilik sorunlarınız var, ya da sürekli başkaları için yaşayan bir duruşunuz var ve siz bunları değiştirmediğiniz için bir süre sonra panik atak yaşamaya başladınız. Gittiğiniz doktor ilaç tedavisi başladı ve psikoterapi önermedi. Bu durumda sorunlar bir süre yatıştı ancak daha sonra büyüyerek tekrar karşınıza çıktı. Tekrar ilaç, ilaca bağlı yan etkiler, doktor doktor gezmeler ve alın size kronik bir hastalık… İşte bu nedenle ilk günden itibaren psikoterapi başlanırsa; sorunlara bakış açısı, kişilik yapısı, temel düşünce ve inançlar terapiyle değiştirilebilse çözüm sağlanabilir. Özetle panik atakta mümkünse ilaç tedavisine başlanmadan önce psikoterapi denenebilir. İlaç başlandıysa bile tedavinin kalıcılığı açısından psikoterapi eklenebilir. Psikoterapi yardımıyla akut dönemde; atakla başa çıkabilmenin yolları, uzun dönemde ise, paniği tetikleyen ya da bizleri panik atağa hassas hale getiren kişilik özelliklerimiz ve gereksiz anlamsız düşünce ve inançların engellenmesi sağlanabilir.

Nefes teknikleri, mindfulness gibi teknikler psikoterapiye ek olarak kullanılan diğer destekleyici yöntemlerden birkaçıdır. Doğru seçilmiş vakalarda tabii ki ilaç tedavisi eklenmelidir. Psikoterapi ile kişide 2-3 haftada ataklar ve ataklarla ilgili endişeler azalmaya, farkındalık oluşmaya ve sorunlara bakış açısı değişmeye başlar.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)