Panik Atak

Yazar Levent SoyluPsikiyatrist • 10 Şubat 2021 • Yorumlar:

Sevgili okurlarım ve danışanlarım. Panik atak durup dururken ortaya çıkan bir hastalık değildir. Aslında hayatta, bir şeyleri yanlış yaptığınızda ortaya çıkan bir sonuçtur. Bu nedenle sadece ilaç kullanarak bu durumu aşmaya çalışmak hem anlamsız hem de yetersizdir. Bu yazıda hem paniğin neden size geldiğini keşfedebilir, hem de bu kronik durumu nasıl sonlandırabileceğinizi öğrenebilirsiniz. Sevgili okurlarım panik atak için en etkili önerileri okurken aynı zamanda oluş mekanizmasını da öğreneceksiniz. İşte size panik atağı yenmek için değerli bilgiler;

1-Panik döngüsünü öğrenin; panik atak genelde farkında olmadığınız düşüncelerle tetiklenir. Kişi farketmeden nefesini sığlaştırır ve kaslarını gerer. Ardından farkedemeden nefes tutmaya bağlı uyuşma, baş dönmesi, nefes zorluğu, çarpıntı gibi belirtiler ortaya çıkar ve bu belirtiler kişi panikler.

2-Paniği tetikleyen düşünceleri avlayıp değiştirin; mademki farkedemediğimiz düşünceler paniği tetikliyor o zaman zihnimizin gerisindeki düşünceleri fark etmeye biraz zaman ayırabiliriz. Örneğin “daha çok çalışmalıyım” ya da “ben olmazsam bu aile çöker” gibi toksik düşünceleri fark edin ve zıttını ya da alternatifini kendinize söyleyin. Örneğin “az çalışıp çok kazanmayı hedefliyorum” ya da “Ben olmasam da hayat devam eder”gibi.

3-Nefes kontrolü ve Mindfulness mutlaka öğrenin; negatif düşünceleri ya da başlamış bir atağı durdurmakta en etkili yöntem, nefese ve 5 duyuya odaklanmaktır. Sadece izleyin ek bir çabaya gerek yok.

4-Olduğunuz gibi olun; zayıfken güçlü görünmek, yorgunken sorumluluk almak, ihtiyacınız tembellik iken başarı uğruna çok çalışmak, panik atağı tetikler. Bu nedenle hep bedeninizi, duygularınızı, ruhunuzu izleyip gerçek ihtiyaçlarınıza uygun davranın. Örneğin bir süre zayıf kalın, yardım isteyin, ara verin. Çaresizliği kabullenin ve geçmişin yüklerini atın. 

5-Psikoterapi ile kişisel gelişiminizi ve kişiliğinizi geliştirin; panik ataklılara baktığınızda, fazlaca sorumluluk sahibi, sürekli düşünen, karşı odaklı, duyarlı ve mücadeleci kişilikler olduğunu görürsünüz. Bu yapıyı değiştirmek, sizi esnek, kendi merkezinde biri yapar ve, kesinlikle sizi kötü bir insan yapmaz.

6-Doğa, meditasyon, spor, hobiler anti panik aktivitelerdir. Yukarıdakilere ek oldukça işe yarayan aktivitelerdir.

 

Sevgiyle ve huzurla kalın

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)