Panik Atak

Yazar Doğan PolatPsikolog • 7 Aralık 2021 • Yorumlar:

“Hiçbir şey düşünemiyorum sadece öleceğimi zannediyorum ölümü hissediyorum. Hastaneye gidiyorum bütün tetkikler yapılıyor. fakat hiçbir şeyim yok. "

Panik atak; doğal korku mekanizmasının devreye girmesinin bir sonucudur.

Panik atağın ilk belirtileri : kalpte çarpıntı, nefes darlığı, uyuşma, karıncalanma, terleme, göğüs ağrısı ve ateş basması olarak bilinir. Kısacası kendinizi çaresiz ve hasta hissettirecek bütün bulgular panik atakta var.

Bu kişiler dışarıdan çok sağlıklı bir bedene sahiptir. Doktorlar tarafından tetkikler yapıldıktan sonra sağlıklı oldukları doğrulanır fakat belirtiler devam ediyorsa bir psikolog başvurması gerekir. Peki bu illetten nasıl kurtuluruz inceleyelim.

Öncelikle mevcut durumunu kabullenmemiz gerekiyor. Fiziksel bir müdahale ile iyi bir sonuç olamayacağını bunun psikolojik olduğunu kavradığınızda, iyileşme süreci sizin için başlıyor demektir.

Panik atak çoğunlukla kaygı ve korku belirtisi gösterse de kişinin o an gerçekten tehlike altında olup olmadığını fark etmesi çok önemlidir. Kaygılanmadan önce vücudumuzda yaşadıklarımızın panik ataktan dolayı olduğunu fark etmemiz gerekmektedir. Nefes kontrolü ile nabız ve solunumun hızlanması kontrol altına alınmalıdır. Nefes kontrolünü için burundan nefes alıp altıya kadar saydıktan sonra yavaşça nefesimizi ağızımızdan vermemiz gerekmektedir.

Eğer bulunduğumuz ortam bizim için müsaitse üzerimizdeki uyaranların etkisini azaltmak için gözlerimizi kapatarak elimizin ya da ayaklarımızın değdiği yerleri hissetmeye odaklanarak sakinleşmeye çalışabiliriz.

 

Panik hissi, kaygı ve korku halinin daha yoğun halidir. Her duygunun bir işlevi vardır. Korku ve panik hissinin işlevi ,sizi tehlikelere karşı korumaktır. Böylece zarar görmemek için önlem alırsınız. Hayatımız riske girdiğinde her şey riske girer. Bu yüzden beyinde bir alarm merkezi bulunur. Orta beyinde amigdala bölgesi, korku duygusunun hissedilmesini sağlar ve her canlıda olduğu gibi tehlikeye karşı ya savaşmamız ya da kaçmamız gerekiyor.

 

Şimdi size panik atakla savaşmanın 7 yöntemini açıklayacağım. 

 

1. Nefesinizi düzenleyin 

2. Hareket edin 

3.Duygularımızdan birini kapatın 

4.Dikkatinizi dağıtın 

5.Çevrenizden birine haber verin 

6.Uyarıcılardan kaçının 

7. Profesyonel bir yardım alabilirsiniz.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)