Panik Bozukluk

Yazar Merve EğribelPsikolog • 2 Ocak 2021 • Yorumlar:

Herkese Merhaba bugün halk arasında ‘Panik Atak’ olarak bilinen panik bozukluk konusundan bahsedeceğim.

Panik Atak Nedir?

Kısaca panik atağı ‘ Kaygının en yoğun hali’ şeklinde tanımlayabiliriz ancak bir başka tanımlamada bulunursak ‘Aniden başlayan başı sonu belli olmayan kişide ‘sıkılıyorum, bunalıyorum’ gibi duyguların var olması halidir. Biz bu atak hali vücudumuzda, bedenimizde ve zihnimizde hissederiz.

Panik Atak Belirtileri:

-KALP ÇARPINTISI HİSSİ

-BAŞ DÖNMESİ

-UYUŞMA

-ATEŞ BASMASI YA DA ÜŞÜME HALİ

-GÖĞÜS AĞRISI

-BULANTI, KUSMA

-BAYILACAKMIŞ HİSSİ

-SANKİ SONUNUN GELDİĞİ HİSSİNE KAPILMA

-ÖLÜM KORKUSU

Gibi belirtiler gösterir.

Her bu belirtileri hisseden kişi panik atak mı geçiriyordur sorusu akla gelebilir cevabı ise hayırdır. Her bu belirtileri yaşayan kişi panik atak geçiriyordur ya da panik bozukluk yaşıyordur diyemeyiz. Panik bozukluk ve panik atak geçiriyor diyebilmemiz için belirtilerin en az 4 tanesinin 10 dakika içerisinde ortaya çıkması gereklidir. Eğer bu belirtilerden 3 tanesi görülmüşse buna ‘Kısmi Panik Atak’ diyoruz. 

 

Aslında panik atak bir hastalık değildir panik bozukluktur. Panik bozuklukta kişide tekrarlayan panik ataklar söz konusudur. Bu ikisi çok karıştırılan kavramlardır. 

 

Bir kişiye panik bozukluk demek için spontane tekrarlayan nöbetler geçirmesi gereklidir. Yaşanılan belirtiler 10 dakika içerisinde en üst noktaya ulaşır ancak 10 dakika sonrasında azalmaya başlar. 

Panik atağı bir kaç şekilde görebiliriz.

-Spontan olarak ortaya çıkan

-Bir duruma bağlı olan örneğin belli ortamlarda (bu bir sosyal ortam olabilir ya da kedi köpek kuş gibi hayvanların görüldüğünde olabilir).

-Ya da durumsal olabilir örneğin kapalı bir alanda bulunulduğu durumlarda.

Panik bozukluğu olan kişilerin yaptıkları şeylerden biri bedenlerinde hissettikleri belirtileri FELAKETLEŞTİRMEleridir ve bunları YANLIŞ YORUMLAMAlarıdır. Bu durumda kaygılarını ve panik hallerini daha çok arttırır. 

Panik bozukluk yaşayan kişiler bu atakları geçirmemek için kaçınmalara başvururlar bu durumda kişinin işlevini bozar ve baş edemeyecek düzeye gelir bununla birlikte de bir kısır döngü oluşur.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)

Yazar

Merve Eğribel

Psikoloji Uzm. Kl. Psk.

Randevu al