Pankreas Kanseri

Yazar Ahmet Serdar KaracaGenel Cerrah • 27 Temmuz 2020 • Yorumlar:

Pankreas kanseri, midenizin alt kısmının arkasında yatay olarak uzanır karınızdaki bir organ olan pankreas dokularında başlar. Pankreasınız kan şekerinizi idare etmeye yardımcı olan sindirime ve hormona yardımcı enzimleri serbest bırakır. Pankreas kanseri tipik olarak yakın organlara hızla yayılır. Erken dönemlerinde nadiren tespit edilir. Ancak pankreas kistleri veya ailede pankreas kanseri öyküsü bulunan kişiler için bazı tarama adımları bir sorunun erken tespit edilmesine yardımcı olabilir. Pankreas kanseri belirtileri diyabettir, özellikle kilo kaybı, sarılık veya sırttan geçip üst karında ağrı oluştuğunda. Tedavi, ameliyat, kemoterapi, radyoterapi veya bunların bir kombinasyonunu içerebilir.

Belirtiler

Pankreas kanseri belirtileri ve bulguları genellikle hastalığın ilerleyene kadar görülmez.

Bunlar aşağıdakileri içerebilir:

  • Sırttan yayılan üst karındaki ağrı

  • İştah kaybı veya istenmeyen kilo verme

  • Depresyon

  • Yeni başlangıçlı şeker hastalığı

  • Kan pıhtıları

  • yorgunluk

  • Cildinizin sarılığı ve gözlerinizin beyazlığı (sarılık)

Ne zaman bir doktor tarafından görülmelidir ?

Açıklanamayan kilo kaybı yaşarsanız ya da sürekli yorgunluk, karın ağrısı, sarılık veya rahatsız eden diğer belirtiler ve belirtilere sahipseniz doktorunuza danışın. Birçok koşul bu belirtilere neden olabilir, bu nedenle doktorunuz pankreas kanseri kadar bu koşulları kontrol edebilir.

Sebepler

Çoğu durumda pankreas kanserine neyin neden olduğu açık değildir. Ancak sigara içme ile ilgisi kesindir.

Pankreasın uzunluğu yaklaşık 6 inç (15 santimetre) olup yan tarafında yatan bir armut gibi görünür. Vücudunuzun yediğiniz gıdalardaki şekeri işlemesine yardımcı olmak için insülin de dahil olmak üzere hormonları salgılar (salgılar). Ve vücudunuzun yiyecekleri sindirmesine yardımcı olmak için sindirim suları üretir.

2-Pankreatik kanser nasıl oluşur?

Pankreas kanseri, pankreastaki hücreler DNA'larında mutasyonlar geliştiğinde ortaya çıkar. Bu mutasyonlar, hücrelerin kontrolsüz olarak büyümesine ve normal hücrelerinin öleceği durumda yaşamaya devam etmesine neden olur. Biriken hücreler bir tümör oluşturabilirler. Tedavi edilmeyen pankreas kanseri yakındaki organlara ve kan damarlarına yayılır. Çoğu pankreas kanseri, pankreasın kanallarını hizalayan hücrelerden başlar. Bu kansere pankreas adenokarsinoması veya pankreatik ekzokrin kanser adı verilir. Nadiren, hormon üreten hücrelerde veya pankreasın nöroendokrin hücrelerinde kanser oluşabilir. Bu tür kansere adacık hücreli tümörler, pankreatik endokrin kanser ve pankreatik nöroendokrin tümörler denir.

3-Risk faktörleri

Pankreas kanseri riskinizi artırabilecek faktörler şunlardır:

  • Pankreasın kronik iltihabı (pankreatit)

  • Diyabet

  • Bir BRCA2 gen mutasyonu, Lynch sendromu ve ailesel atipik mol-malign melanom (FAMMM) sendromu da dahil olmak üzere kanser riskini artırabilen genetik sendromların aile öyküsü

  • Aile öyküsü pankreas kanseri

  • Sigara içmek

  • Şişmanlık

  • Yaşlılık, çoğu insan 65 yaşından sonra teşhis edilir

  • Uzun süredir devam eden diyabet ve zayıf bir diyet kombinasyonunun tek başına bu faktörlerden herhangi birinin riskini aşan pankreas kanseri riskini arttırdığını gösteren geniş bir çalışma.

4-Komplikasyonlar

Pankreas kanseri ilerledikçe komplikasyonlara neden olabilir:

Kilo kaybı. Bir dizi faktör, pankreas kanseri olan kişilerde kilo kaybına neden olabilir. Kanserin kendisi kilo vermeye neden olabilir. Kanser tedavileri ya da mideniz üzerine basılan bir tümörün neden olduğu mide bulantısı ve kusma, yemek zorlaştırır. Veya vücudunuz besin maddelerini gıdalardan işlerken zorluk çekebilir, çünkü pankreasınız yeterince sindirim sıvısı yapmıyor.

Doktorunuz sindirime yardımcı olması için pankreas enzimi takviyeleri önerebilir. Mümkün olduğunca keyifli ve rahat yemek saatleri yapabileceğiniz ekstra kaloriler katarak kilo vermeye çalışın.

Sarılık. Karaciğerin safra kanalını tıkayan pankreas kanseri sarılık yaratabilir. İşaretler arasında sarı ten ve gözler, koyu renkli idrar ve soluk renkli dışkı bulunur. Sarılık genellikle karın ağrısı olmadan oluşur.

Doktorunuz bir plastik veya metal tüpün (stent) açık tutulması için safra kanalının içine yerleşmesini önerebilir. Bu, endoskopik retrograd kolanjiopankreatografi (ERCP) adı verilen bir prosedürün yardımıyla yapılır. ERCP sırasında boğazınızdan, midenizden ve ince bağırsağınızın üst bölümüne bir endoskop geçer. Sonra, bir boya, pankreas ve safra kanallarına, endoskoptan geçen küçük bir içi boş boruyla (kateter) enjekte edilir.

Ağrı. Büyüyen bir tümör karın bölgenizdeki sinirlere baskı yapabilir ve ağrı şiddetli hale gelebilir. Ağrı kesici ilaçlar daha rahat hissetmenize yardımcı olabilir. Radyasyon tedavisi, tümörün büyümesini geçici olarak durdurmanıza yardımcı olabilir, böylece size biraz rahatlama sağlayabilir. Ağır durumlarda, doktorunuz karnınızdaki ağrıyı kontrol eden sinirlere (çölyak pleksus bloğu) alkol enjekte etmek için bir prosedür önerebilir. Bu işlem, beyninize ağrı sinyalleri gönderen sinirleri durdurur.

Bağırsak tıkanıklığı. İnce bağırsağın (duodenum) ilk kısmında büyüyen veya presleyen pankreas kanseri midenizdeki bağırsaklarınıza sindirilmiş gıdaların akışını engelleyebilir. Doktorunuz açık bağlamak için ince bağırsağınıza bir tüp (stent) yerleştirilmesini önerebilir. Veya kanser tarafından engellenmeyen mide bağırsağınızdaki daha düşük bir noktaya iliştirmek ameliyat gerekebilir.

5-Tanı

Doktorunuz pankreas kanserinden şüpheleniyorsa, şu testlerden bir veya birkaçına:

Görüntüleme testleri,

İç organlarınızın resimlerini oluşturur. Bu testler doktorların pankreas da dahil olmak üzere iç organlarınızı görselleştirmesine yardımcı olur. Pankreas kanseri tanısı koymak için kullanılan teknikler ultrason, bilgisayarlı tomografi (BT) taramaları, manyetik rezonans görüntüleme (MR) ve bazen pozitron emisyon tomografisi (PET) taramalarını içerir.

Pankreasınızdaki ultrason resimleri oluşturmak için bir kapsam kullanarak. Endoskopik ultrason (EUS), karnınızdaki pankreas görüntüleri oluşturmak için ultrason cihazı kullanır. Görüntüler elde etmek için cihaz, özofagusunuzun altından ve karnınıza ince, esnek bir borudan (endoskop) geçirilir.

Test için bir doku numunesinin çıkarılması (biyopsi). Biyopsi, mikroskopta muayene için küçük bir doku örneğini çıkarmak için kullanılan bir prosedürdür. Doktorunuz pankreasta bir ciltten iğne ve pankreasa (ince iğne aspirasyonu) sokarak bir doku örneği alabilir. Ya da EUS sırasında pankreasa özel aletler yönlendiren bir numune çıkarabilir.

Kan testi,

Doktorunuz pankreas kanseri hücreleri tarafından dökülen spesifik proteinler (tümör belirteçleri) için kanınızı test edebilir. Pankreatik kanserde kullanılan bir tümör işaretleyici testine CA19-9 denir. Ancak test her zaman güvenilir değildir ve CA19-9 test sonuçlarının en iyi nasıl kullanılacağı açık değildir. Bazı doktorlar, tedavi öncesi, tedavi sırasında ve tedavi sonrası seviyelerinizi ölçerler. Doktorunuz pankreas kanseri teşhisini onaylıyorsa kanserin derecesini belirlemeye çalışır. Evreleme testlerinden elde edilen bilgileri kullanarak, doktorunuz pankreas kanserinizi hangi tedavilerin sizin için kullanılabilir olduğunu belirlemenize yardımcı olan bir aşamaya atar.

Pankreas kanserinin evreleri:

Evre I. Kanser pankreasta sınırlıdır ve ameliyatla alınabilir.

Evre II. Kanser pankreasın ötesine yakın dokulara ve organlara yayılmış ve lenf nodlarına yayılmış olabilir. Bu aşamada, cerrahi, kanseri kaldırmak için mümkün olabilir.

Evre III. Kanser pankreasın ötesine pankreas çevresindeki büyük damarlara yayılmış ve lenf nodlarına yayılmış olabilir. Cerrahi bu aşamada kanseri gidermek veya olmayabilir.

Evre IV. Kanser, karaciğer, akciğerler ve karın organlarınızı çevreleyen astar (periton) gibi pankreasın ötesinde uzak bölgelere yayılmıştır. Cerrahi, bu aşamada bir seçenek değildir.

Pankreas kanseri teşhisi konusundaki deneyimiyle ilgili olarak doktorunuza danışmaktan çekinmeyin. Herhangi bir şüpheniz varsa ikinci görüşünüz olsun.

6-Tedavi

Pankreas kanseri tedavisi, kanserin evresine ve konumuna, ayrıca genel sağlık ve kişisel tercihlerinize bağlıdır. Çoğu insan için pankreas kanseri tedavisinin ilk amacı kanseri ortadan kaldırmaktır. Bu bir seçenek değilse, odaklanma, yaşam kalitenizi arttırmak ve kanserin büyümesini veya daha fazla zarar vermesini önlemeye yönelik olabilir.

Tedavide cerrahi, radyasyon, kemoterapi veya bunların kombinasyonu olabilir. Pankreas kanseri ilerledikçe ve bu tedavilerin bir fayda sağlamayacağı muhtemel olmadığında, doktorunuz sizi mümkün olduğunca rahat kılan semptomları hafifletir (palyatif bakım).

Cerrahi Tedavi

Pankreas kanseri olan kişilerde uygulanan işlemler şunları içerir:

Pankreas başındaki tümörler için cerrahi.

Kanseriniz pankreasın başında bulunuyorsa, Whipple işlemi (pankreatikoduodenektomi) adı verilen bir işlemi düşünebilirsiniz. Whipple prosedürü pankreastanın başını, ince bağırsağın ilk bölümünü (duodenumu), safra kesesini ve safra kanalının bir kısmını çıkarmak için teknik olarak zor bir işlemdir. Bazı durumlarda, midenin ve yakındaki lenf düğümlerinin bir kısmı da çıkarılabilir. Cerrahınız gıdaları sindirmenizi sağlamak için pankreasınızdaki, mide bağırsaklarınızdaki kalan kısımları yeniden bağlar.

Pankreas gövdesinde ve kuyruktaki tümörler için cerrahi.

Pankreasın sol tarafını (vücut ve kuyruk) çıkarmak için yapılan cerrahiye distal pankreatektomi denir. Bu ameliyatta bazen dalağı da çıkarmak gerekebilir.

Tüm pankreasın alınması ameliyatı.

Bazı insanlarda tüm pankreasın çıkarılması gerekebilir. Buna total pankreatektomi denir. Nispeten normal pankreas olmadan yaşayabilir, ancak ömür boyu insülin ve enzim replasmanına ihtiyaç duyarsınız.

Yakındaki damarları etkileyen tümörler için cerrahi.

Gelişmiş pankreas kanseri olan bir çok kişi, tümörleri yakındaki kan damarlarını içeriyorsa Whipple prosedürü veya diğer pankreatik ameliyatlar için uygun sayılmazlar.

Bu ameliyatların her biri kanama ve enfeksiyon riski taşır. Ameliyattan sonra bazı insanlar mideyi boşaltmakta zorlanırsa bulantı ve kusma yaşarlar (gastrik boşalmayı geciktirir).

Kemoterapi

Kemoterapi, kanser hücrelerini öldürmeye yardımcı olmak için ilaçlar kullanıyor. Bu ilaçlar damara enjekte edilebilir veya sözlü olarak alınabilir. Bir kemoterapi ilacı veya bunların bir kombinasyonu alabilirsiniz.

Kemoterapi radyasyon tedavisi (kemoradyoterapi) ile de kombine edilebilir. Kemoradyasyon, tipik olarak, pankreasın ötesine yayılmış kanseri, ancak yakın organlara değil vücudun uzak bölgelerine yaymak için kullanılır. Uzmanlaşmış tıp merkezlerinde, bu kombinasyon tümörün küçülmesine yardımcı olmak için ameliyattan önce kullanılabilir. Bazen ameliyat sonrasında pankreas kanseri tekrarlama riskini azaltmak için kullanılır.

Gelişmiş pankreas kanseri olan insanlarda, kemoterapi genellikle kanser gelişimini kontrol etmek ve sağkalımı uzatmak için kullanılır.

Radyasyon tedavisi

Radyoterapi, kanser hücrelerini yok etmek için, X ışınlarından ve protonlardan yapılmış gibi yüksek enerjili kirişler kullanıyor. Kemoterapi öncesi veya sonrasında genellikle kemoterapi ile birlikte radyasyon tedavisi alabilirsiniz. Veya doktorunuz, kanseriniz cerrahi olarak tedavi edilemediğinde radyasyon ve kemoterapi tedavilerinin bir kombinasyonunu önerebilir.

Radyasyon tedavisi, genellikle çevrenizde hareket eden, ışınımı vücudunuzdaki belirli noktalara yönlendiren bir makinadan gelir (dış ışın radyasyonu). Uzmanlaşmış tıp merkezlerinde, radyasyon tedavisi cerrahi sırasında verilebilir (intraoperatif radyasyon).

Radyoterapi, geleneksel olarak kanseri tedavi etmek için X-ışınları kullanır. Bazı tıbbi merkezler, ileri pankreas kanseri olan bazı insanlar için bir tedavi seçeneği olabilecek proton radyasyon radyasyon tedavisi sunmaktadır.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)