Parabenler

Parabenler; 1924 yılından itibaren tüm dünyada ilaç ve kozmetikte antimikrobiyal etkisi nedeni ile kullanılan koruyucu bir maddedir. 31 Mayıs 2010 tarihinde Avrupa İlaç Ajansı (European Medicine Agency) ilaçlarda kullanılan parabenin kanserojen ve zehirleyici etkisi olmadığını açıklamıstır. 26 Mayıs 2011 tarihinde Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu “Paraben”ile ilgili toplanmış ve bir açıklama yapmıştır. Bu kurul kararları şöyledir.

“Parabenler insan vücudunda östrojen hormonuna benzer etkiler göstermektedir. İlaç ve kozmetikte en çok kullanılan metilparabenin etkinliği aynı miktarda bulunan östrojen etkinliğinin 2 milyon 500 binde kadarıdır. Bu nedenle ilaçlar ve kozmetikte bulunulan parabenin östrojenik etki göstermediği kabul edilir ve kanserojenik ve endokrin bozucu etki göstermesi beklenmemektedir. Parabenler ilaç ve kozmetikte kullandığında ve vücuda alındığında çok hızlı parçalanıp vücuttan atılır. Ağız yolu ile alındıklarında ise midedeki asit ortamı nedeniyle çabuk parçalanır ve kana geçen miktarı yok denecek kadar azdır. Parabenin vücutta toksik etki yaratacak ölçüde biriktiğini gösteren ve insanlarda doğrudan kanser oluşturmasına yönelik kanıtlanmış bilimsel bir veri bulunmamaktadır. Ülkemizde ilaçlar,klinik kullanıma sunulmadan önce içeriklerinin ve katkı maddelerinin (parabenler dahil) mevzuata uygun şekilde olması halinde ruhsatlandırılır.”

Bu açıklamalara göre ilaçlarda bulunan parabenin kanserojenik ve endokrin bozucu etki göstermediği aşikardır. Demir mineralinin ilk üç yaşta beyin ve zeka gelişimi başta olmak üzere çocuğun sağlıklı büyümesinde birçok önemli görevi vardır. Ülkemizde demir eksikliği anemisi sık görüldüğü için demir minerali 4.aydan itibaren profilaksi yani koruyucu dozda tüm çocuklarımıza başlanmaktadır. Klinik deneyimlerince hekim olarak ilk iki yaşta çok fazla demir eksikliği anemisi gördüğüm için demir profilaksisinin mutlaka kullanılması gerektiğini düşünmekteyim ve oğluma iki yaşına kadar kullandım.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Banu İnce Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Ass. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)