Parmak Emme Tedavisinde Ortodontik Tedavi

Yazar İbrahim Cem ÖzkurtOrtodontist • 19 Şubat 2020 • Yorumlar:

Parmak emme güdüsü bırakılması çok zor olabilen bir alışkanlıktır. Bu alışkanlık daimi dişler sürmeye başlayana kadar bırakılmalıdır. Bu kritik dönem gelmesine rağmen, parmak emme alışkanlığı bırakılmazsa, çene ve diş gelişimi açısından telafisi zor durumlarla karşı karşıya kalınabilir.

Çocuğun istemesine ailenin bütün çabalarına rağmen parmak emme alışkanlığının önüne geçilemediği durumlarla sıkça karşılaşılmakta ve bunun neticesinde çocukta ortodonti tedavisi ihtiyacı ortaya çıkmaktadır. Maalesef bu tip durumlarda uygulanacak olan ortodonti tedavisi basit tedaviler kategorisine girmemektedir.

Parmak emmeye bağlı diş ve iskelet yapıdaki bozukluklar, alışkanlığın şiddeti, süresi ve ne yaşa kadar devam ettiği ile doğrudan alakalıdır. Yukarıda da söylediğimiz gibi eşik dönem daimi dişlerin sürmeye başlamasıdır. Bu dönem birçok çocukta 6-7 yaş dönemidir. Süt keser dişler düştüğü halde parmak emme alışkanlığını bırakmamış çocuğun bir pedodontist (çocuk diş hekimi) ya da ortodonti uzmanı tarafından görülmesinde fayda vardır. Çocuğa sabit ya da hareketli alışkanlık kırıcı aygıt yapılıp bu alışkanlığa kesin çözüm bulmaya çalışılır.

Emme sırasında çocuğun hangi parmağını ağızına soktuğu, meydana gelebilecek ortodontik düzensizlik açısından önemlidir. Başparmak emen çoçuklarda üst çenede darlık ve açık kapanış dediğimiz, üst keserlerin alt keserleri yeterince örtmediği durum ortaya çıkmaktadır. Buna alt çene geriliği eşlik edebilmektedir. Sadece işaret parmağını emenlerde lokal üst damakta deformasyon, yan çapraz kapanış ve parmağın ağıza girdiği bölümde lokal açık kapanış görülebilirken, birden fazla parmak emenlerde darlık olmasa da açık kapanış ve alt çene geriliği görülebilmektedir.

En güzeli, böyle bir alışkanlık gelişmesinin önüne baştan geçmektir. Peki bebekte böyle bir güdü varsa ne yapabiliriz. Bu güdüyü tamamen engellemek yerine, yönlendirilmeye çalışılabilir. Bu konuda en büyük yardımcı “yalancı meme” lerdir. Bu ilk başta kulağa garip gelebilir. Yalancı meme de dişlerde bozukluğa yol açmaz mı? Evet açabilir ama parmak emmede olduğu gibi kritik eşik yaşı geçmesine rağmen emmeye devam edenlerde görülür. Yalancı memenin avantajı, kontrolün sizde olması. Belli bir yaşa gelen gelen çocuktan emziğini alıp bir daha vermeyerek kısa bir süre içinde bu alışkanlıktan vazgeçirebilirsiniz. Parmak emenlerde ise böyle kolay bir çözüm maalesef olamamaktadır. Onun için bebekte parmak emme alışkanlığı varsa onu mutlaka emzik emme alışkanlığına döndürmenizi tavsiye ederim. Bebek emziği istemeyip parmak emmekte ısrar ederse, hiç tavsiye edilmese de bir şekilde emziği çekici hale getirmek gerekebilir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Yorumlar: (0)