Paroksismal+Tortikollis

Yazar Sedat Işıkay • 14 Haziran 2017 • Yorumlar:

  • Paroksismal+Tortikollis

Benign paroksismal tortikollis tekrarlayan boyunda ani eyrilme atakları ile seyreden epileptik olmayan iyicil bir hastalıktır. Tekrarlayan ataklar genellikle yaşamın ilk aylarında başlayabilir. Dört-beş yaşından sonra kendi kendine geriler. Boyun ve omuzda tek bir tarafa eğilme şeklinde postür ve pozisyon değişikliği tipiktir.

Bu ataklar esnasında kusma, huzursuzluk, dengesizlik, uyuşukluk, solukluk ve bazı çocuklarda gövdenin bir tarafa eğilmesi eşlik edebilir. Aileler genellikle doktora bir panikle gelirler.

Çocuklarının ara ara bazan 2-4 saat bazen birkaç gün boynunda eyrilme olması şikâyeti ifade ederler. Bu hastalara boyun ve beyin emarları genellikle çekilmiş olmaktadır. Hastalığın sebebi halen bilinmemektedir.

Kızlarda erkeklerden daha sık görülür. Birçok çocukta ailede migren öyküsü olabilmektedir. Yaş ilerledikçe ataklarının sıklığı ve atak süresi giderek azalmakta ve iyileşmektedir. Tanı klinik olarak yani muayene ile konulmaktadır. Bazı ilaçların yan etkileri ve nadir nörolojik hastalıklar benzer tabloya neden olabilmektedir. Bu nedenle her hastanın bir çocuk nöroloji uzmanı tarafından değerlendirilerek altta yatabilecek başka hastalıkların araştırılması uygun olacaktır. Bu hastalığın kesin bir ilaç tedavisi yoktur.

Genellikle tedavi gerekmez. Hastalık kendi kendine zaten iyileşir. Bazen atak sıklığı fazla ve klinik ağır olduğunda difenhidramin ve siproheptadin gibi antihistaminikler (allerji şurupları) veya anti epileptikler (sara hastalığı için kullanılan ilaçlar) atakları önlemek amacıyla kullanılabilir. 
 

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Sedat Işıkay Çocuk Nörolojisi, Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Prof. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)