Peeling ...

Yazar Mehmet RahşanDermatolog • 21 Aralık 2016 • Yorumlar:

Cildi ölü hücrelerden, ufak kırışıklıklardan arındırarak cildi temizleme, yenileme işlemidir. İki farklı şekilde uygulanabilir; kimyasal ve mekanik (dermabrazyon). Kimyasal peeling işlemi, cildin yüzeyini örten yıpranmış tabakanın, soyulmasını ve dökülmesini sağlayarak, zemindeki daha genç ve parlak tabakanın ortaya çıkarılması işlemidir. Sonuç ise daha canlı, daha taze, daha gergin ve düzgün bir cilttir.

Kimyasal peeling uygulaması soyma işleminin derinliğine göre yüzeysel, orta ve derin olarak sınıflandırılır. Peeling işlemi derinleştikçe etkinlik artsada iyileşme süreci ve yan etki riski artar. Bunun için daha çok yüzeysel ve orta derinlikteki peelingler tercih edilir. Seçilecek kimyasal madde, konsantrasyon, uygulama süresi gibi faktörler peelingin derinliğini belirlemede etkilidir.

Kimyasal peeling;

Yüzeyel peeling işlemi ile güneş hasarı sonucu oluşmuş ince çizglerin, pigmentasyon düzensizliklerinin hafifletilmesi, sivilce izlerinin hafif yada orta düzeye indirilmesi sağlanabilmektedir. Cilt daha yumuşak ve parlak olabilmektedir.

Kimyasal peeling kullanım alanları:

  • Lekelerin tedavisinde ( yaşlılık, hamilelik sonrası, güneş hasarı gibi )
  • İnce ve orta derinlikteki kırışıklıkların giderilmesi veya hafifletilmesi,
  • Sivilce tedavisinde
  • Sivilce izlerinin hafifletilmesi
  • Kaba cilt yapısının düzeltilmesinde
  • Gözenekli cilt yapısının daha düzgün hale getirilmesinde
  • Genel cilt canlanması, parlaklığın arttırılması ve pürüzleştirilmesinde kullanılabilir.

Kimyasal peeling etken maddenin cilde uygulanmasıyla yapılır. Genellikle glikolik asit, salisilik asit, jessner solusyonu ve triklorasetik asit (TCA) gibi maddeler kullanılır. Hastanın yaşı, cilt tipi, cinsiyeti, uygulanacak bölgeye göre kimyasal maddenin konsantrasyonu, süresi ve seans sayısı ayarlanır. Ortalama seans sayısı, yüzeysel peelinglerde 6-7 dir. Seans aralığı peeling yöntemine ve hastaya bağlı olarak değişir. İşlem öncesi ve sonrası doktor tarafından eklenen ilaçlar ve/veya kozmetik ürünler etkinliği arttırır.

Yüzeysel peelinglerde genellikle üç-beş gün süren kızarıklık, hafif bir soyulma olur. Orta derinlikteki ve derin peelingler kabuklanmalara ve daha fazla süre kızarıklıklara neden olabilir.

Kimyasal peeling bilim ve sanattır. Uygulama yapan doktorun deneyimi ve uygun hasta seçimi sonuçlarda çok önemlidir.

Peeling yöntemi bu konuda ihtisas yapmış hekimler tarafından uygulanabilecek güvenli bir yöntemdir. Uygun hasta seçimi yapıldığında peeling ile iyi sonuçlar elde edilmektedir. Kimyasal peeling sonrasında cilt güneş ışınlarından ve tahrişten korumalıdır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)