Perinenin virüs enfeksiyonları

Yazar Sedat IşıkayÇocuk Nöroloji Uzmanı • 14 Haziran 2017 • Yorumlar:

  • Perinenin virüs enfeksiyonları

Human papillomavirüs (HPV), Papillomaviridae ailesinde yer alan zarfsız, çift zincirli bir DNA virüsüdür. HPV’ün 200’ün üzerinde tipi bilinmekte olup 40’ın üzerinde tipin cinsel ilişki ile bulaştığı ve anogenital bölgeyi enfekte ettiği düşünülmektedir. Perinede görülen diğer virüsler ise herpes simplex virüs ve poxvirüsdür (Molluscum contagiosum etkenidir).

Condyloma accuminatum: HPV’ün anogenital enfeksiyonu olup vulva, vagina, perine ve perianal bölgede tek/çok, düz/kabarık, karnıbahar/beyin şeklinde lezyonlar görülebilir. Lezyon sayısı ve büyüklüğü değişkendir. Cinsel ilişkiden ortalama 2.9 ay sonra lezyonlar ortaya çıkar. Hastaların çoğunda etken tip 6 ve/veya tip 11’dir. 

Risk faktörleri: Cinsel eş sayısında artış, bağışıklık sisteminin baskılanması (steroid kullanımı, HIV enfeksiyonu, organ nakli vb.) ve sigara içimi hastalıkta artışa sebep olurken cinsel eşin sünnetli olmasının hastalığın prevalansını azalttığı düşünülür. 

Tanı: Serviksin sitolojik incelemesi ve HPV DNA’sının gösterilmesi ile tanı konur.

Tedavi: Birbirlerine üstünlükleri henüz gösterilemeyen tıbbi, sitodestrüktif ve  bağışık aracılı tedavi yöntemleri uygulanmaktadır. Ayrıca, cryoablation, lazer ablation, elektrokoter ve eksizyonel yöntemler denenebilir. 

Epidemiyoloji: Cinsel ilişki ile bulaşan en sık hastalıktır. Aşısız yetişkin popülasyonun %10-20’sinde HPV görülür ve aşı uygulanan toplumlarda görülme sıklığı azalmaya başlamıştır. Ülkemizde, doğurganlık dönemindeki kadınların %25’inde HPV varlığı kanıtlanmıştır. Anormal ve normal sitolojiye eşlik eden HPV DNA oranlarının, sırası ile, %52 ve %27 olduğu gösterilmiştir. Yine ülkemizde anormal serviks sitolojisi oranlarının Avrupa ve Kuzey Amerika ülkelerine göre daha düşük olduğu rapor edilmiştir. Bu durum, sosyo-kültürel farklılıklar, topluma dayalı tarama proğramlarının eksikliği/yokluğu, veya  düşük HPV prevalansı ile açıklanabilir. 

Serviks (rahim ağzı) kanserleri: Dünya Sağlık Örgütü dünyada 2 milyondan fazla kadının rahim ağzı kanseri olduğunu ve bu kadınların 1/3’ünün yaşamını kaybettiğini tahmin etmektedir. Kısaca, dünyada her iki dakikada bir kadın rahim ağzı kanseri ile yaşamını yitirmektedir. 

Korunma: 25 yaşından sonra her yıl düzenli olarak Pap smear testi yapılmalıdır. Prezervatif bu hastalığa karşı tam bir koruma sağlamaz.
 

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Sedat Işıkay Çocuk Nörolojisi, Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Prof. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)