Perkütan Transkateter Paravalvüler Kaçak Kapatma

Yazar Akar YılmazKardiyolog • 24 Ocak 2020 • Yorumlar:

Paravalvüler kaçak nedir?

Daha önce kalp kapağı ameliyatla değiştirilmiş hastalarda kapağın kalbe sabitlenmek için atılan dikişlerde yıpranma sonucunda meydana gelen açıklık ve buna bağlı kaçak oluşumu durumudur. Çoğunlukla mitral kapakta görülse de aort ve triküspit kapakta da görülmektedir.

Paravalvüler kaçak tanısı nasıl konmaktadır?

Daha önce kapak değişimi olmuş hastalarda kalp yetersizliğine bağlı Nefes darlığı açıklanamayan kilo artışı, bacaklarda şişlikler oluşması durumunda doktorunuz paravalvüler kaçaktan şüphe edebilir. Bazen küçük kaçaklar kalp yetersizliğine neden olmayabilir. Ancak hemolitik anemi(kan hücrelerinin parçalanmasına bağlı kansızlık) ' ye neden olabilir. Bu durumda sık kan transfüzyonu ihtiyacı oluşmaktadır. Paravalvüler kaçak tanısı ekokardiyografi ile konmaktadır. Transözafajiyal(yemek borusu yolu ile ) ekokardiyografi altın standart tanı yöntemidir. Bazen kalp tomografisi veya kalp MR kaçağın şeklini görüntülemek için özellikle işlem planında yardımcı olması nedeniyle çekilebilir.

 

PERKÜTAN TRANSKATETER PARAVALVÜLER KAÇAK KAPATMA   işlemi nasıl yapılır ? 

Paravalvüler kaçak tedavisinde esas yöntem açık kalp cerrahisidir. Ancak günümüzde girişimsel yöntemlerle deneyimli kardiyologlar tarafından da kapatma ugulanabilmektedir.Kapatma işlemine ekokardiyografi, klinik bulgular eşliğiinde yapılan değerlendirilmeler sonucunda karar verilir. Kapak etrafındaki deliğin şekli boyutuna göre kapatma cihazı belirlenir. Cihaz belirlendikten sonra mitral kapak paravalvüler kaçak kapatma için kasık toplardamarı, aort için kasık atardamarından girilerek kılıf yerleştirilir. Mitral kapak kaçağının kapatılması için kalbin sağ tarafından sol kalbe iğne ile delinerek geçilir. Özel şekil alabilen bir kateter bu delikten ilerletilerek mitral kapak etrafına ulaşılır. Yardımcı başka kataterler bu kateterin içerisinden ilerletilerek bu kataterlerin içinden de kılavuz teller  gönderilerek kapak etrafındaki delik geçilmeye çalışılır. Kapak etrafındaki delik geçildikten sonra kateter sistemi delikten geçirilir. Teller geri alındıktan sonra taşıyıcı kateterin içerisine kapatma cihazı yerleştirilir. Kapatma cihazının pozisyonu transözafajiyal ekokardiyografi ve anjiyografi ile kontrol edildikten tekniğine uygun yerleştirilir. Cihaz yerinde bırakıldıktan sonra kaçağın kaybolup kaybolmadığı azalıp azalmadığı kontrol edilir. Her iki kalp kapağının metalik protez olması durumunda kalbin kendisine iğne yardımı ile girilir. Bu işlem kalp-damar cerrahisi ve kardiyoloji ortak işlem prosedürü ile yapılır. Genel anestezi gerektirir ve bu prosedür planlanırsa doktorunuz sizi ayrıca bilgilendirecektir.

Aortik kapak paravalvüler kaçak kapatılması mitral kapak kaçaklarına nispeten daha kolaydır. Kalbin sağından soluna geçmek için iğne ile delinmesi gerekmez. Genellikle kasık atardamarından girilerek aortik konumdaki protez kapağa erişilir ve mitral kapaktakine benzer katater sistemi ve teller yardımı ile cihaz yerleştirilir. Anjiyo ve ekokardiyografi kontrolü ile cihaz yerleştirildikten sonra kaçak durumu kontrol edilir. 

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)