Peyronie Hastalığında Cerrahi Dışı Tedavi Seçenekleri

Yazar Tuncay Toprak • 22 Nisan 2023 • Yorumlar:

Peyronie hastalığı, penil doku hasarına bağlı plak adı verilen skar dokusu oluşumuyla karakterize bir hastalıktır. Oluşan bu plağın konumuna ve boyutuna bağlı olarak, peniste farklı yönlerde eğilme ve ereksiyon kaybı gelişebilir. Bu hastalık genelliklek orta yaşlı erkeklerde izlense de her yaşta görülebilmektedir.

Peyronie hastalığının cerrahi dışı tedavisinde aşağıdaki seçenekler mevcuttur;

1-İlaçlar

Oral yoldan alınan ilaçlara ek olarak, bazı tedaviler doğrudan plağa enjeksiyon yoluyla uygulanarak, özellikle hastalığın erken döneminde fayda sağlayabilir. Örneğin, verapamil enjeksiyonlarının plağı küçülttüğüne dair bulgular mevcuttur. Bunun dışında interferon enjeksiyonları yara izini kontrol eder, kolajenaz enjeksiyonları ise plağı parçalar ve küçültür. Bunların dışında betametazon, hiyalüronidaz veya prostaglandin E1 kombinasyonu kullanılarakta enjeksiyon yapılabilinir. Bu ilaçları uygularken iyontoforez (elektromotor uygulama/EMDA) uygulaması tedavi etkinliğini arttırabilmektedir. Bu uygulama ile düşük bir elektrik akımı kullanılarak ilacın daha derine nüfus etmesi sağlanabilinir.

2- ESWT (Extracorporeal Shock Wave Therapy)

ESWT, bir cihaz yardımıyla üretilen şok dalgalarının bir prob aracılığıyla lezyonun olduğu bölgeye iletilip tedavi uygulanması işlemidir. Çok uzun yıllardır tıpta kullanım alanı bulunan bu tedavi ilk olarak böbrek taşlarını kırma amacı ile kullanılmıştır. Daha sonra diğer tıp alanlarında da kullanım alanı bulmuş ve topuk dikeni ve tenisçi dirseği gibi hastalıklarda kullanılmıştır. Şok dalgaları, uygulama bölgesinde yenilenme ve yeni damarlanma oluşumu ile karakterizedir. Bu bakımdan erkeklerde sertleşme bozukluğu tedavisinde de kullanılmaktadır. Özellikle damar tıkanıklığı sonucu meydana gelmiş sertleşme problemlerinde yeni damar oluşumunu artırması amacı taşımaktadır. Bu bakımdan Peyronie hastalığında enflamatuar süreci durduracak ve iyileşmeyi hızlandırabilecektir. Bu nedenle Avrupa Üroloji Cemiyeti ESWT tedavisinin Peyronie hastalığının özellikle başlangıç ve ağrılı dönemlerinde uygulanabileceği bildirmektedir. Daha önce oluşan plakları küçültme konusunda etkileri tartışmalı olmakla birlikte Peyronie hastalığının tedavisinde özellikle erken dönemde önerilmektedir. Bugün için Peyronie hastalığının tedavisinde uygulanabileceği ile ilgili yapılan çalışmalardan olumlu geri bildirimler alınmış ve bu nedenle tedavi seçenekleri arasına girmiştir. Bu açıdan ESWT tedavisi cerrahi tedavi öncesi denenmesi önerilen seçenekler arasındadır.

 

 

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)