Phenethylamine(Feniletilamin)

Yazar Adem Karakuş • 5 Haziran 2023 • Yorumlar:

Temel arzumuz: Mutlu olmak!

Toplum olarak her zaman “mutluluk” duygusunu kovalıyor ve bu doğrultuda birbirinden farklı davranışları ve faaliyetleri gerçekleştiriyoruz.Herkesin mutluluk için tercih ettiği yollar farklı; örneğin hobiler, etkinlikler, günlük rutinler, çalışmak, spor yapmak,yemek yemek, alışveriş yapmak, kitap okumak vb..

Mutluluğun Sağlayıcısı ile Tanışın:Feniletilamin(PEA)

Phenethylamine(Feniletilamin); Memelilerin sinir sisteminde bulunur ve nöromodülatör nörotransmitter olarak işlev görür. Yani; fiziksel ve duygusal olarak gerçekleştirdiğimiz her davranışın açığa çıkması ve bunu daha etkin bir şekilde devam etmesi için gerekli olan organik bir bileşiktir.Bildiğimiz en önemli özelliği ise “mutluluk verici” özelliğe sahip olması!

Çikolata Tüketmek Ne Kadar Mutlu Ediyor?

Duygusal anlamda kendimizi çok iyi hissettiğimiz zamanlarda örneğin;heyecanlandığımızda,aşık olduğumuzda,herhangi bir sebeple sevgi duyguğumuzda, bu madde (PNA) beynimiz tarafından daha fazla üretiliyor.PNA seviyesi arttıkça beraberinde dopamin,seratonin,adrenalin,nöroadrenalin gibi mutluluk veren hormaonların seviyelerinde de artış oluyor,daha fazla üretilmeye başlıyor.

Kısacası feniletilamin seviyemizin yüksek  olması,beynimiz tarafından bu maddelerin üretilmesinin sağlanması;mutlu olmamız için çok ciddi bir avantaj olarak görülmüş!

Günümüz şarlarında ise; gıdalardan bu maddeyi almak oldukça yaygınlaşmış durumda.Özellikle de çikolatalardan!

Peki çikolata tüketerek mutluluk verici maddeleri ve hormonların üretilmesini sağlamak ne kadar etkili?

Feniletilamin; gıdalar aracılığı ile vücuda alındığında yeterince etki gösteremiyor. Çünkü Feniletilamin; sindirim sisteminde çok hızlı parçalanıyor ve bundan dolayıkana yeterince karışamıyor ve devamlılığını sürdüremiyor.Yani; çikolatayı bir mutluluk sağlayıcısı olarak düşünmek sanıldığı kadar etki sağlayamıyor denilebilir.

Mutluluk İçin Yöntem; EGZERSİZ!!

Kandaki PNE seviyemizi arttırmak istiyorsak seçimimiz “egzersiz” yapmak olmalıdır.

Eğer mutluluk seviyenizi arttırmak istiyorsanız çikolata tüketmek yerine düzenli egzersiz yapmayı tercih edebilirsiniz.

Egzersiz yapınca sadece PNE maddesi artmakla kalmıyor; endorfin,seratonin,adrenalin gibi diğer mutluluk verici hormonlar da artıyor.

Endorfin;vücut tarafından üretilen morfin benzeri maddelerdir.Egzersiz yaptıkça zevk almaya başlamamızın sebebi mutluluk verici hormonlar ve morfin benzeri maddelerdir.

Nöroadrenalin ise;kişide iyimserlik duygusunun artmasında,özgüven duygusunun artmasında ve dışadönüklüğün artmasında oldukça etkili bir hormon!

Egzersiz ile birlikte seratonin üretiminin de arttığı biliniyor.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Adem Karakuş Fizyoterapi Ve Rehabilitasyon Fzt.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)

Yazar

Adem Karakuş

Fizyoterapi Ve Rehabilitasyon Fzt.

Randevu al