Polikistik Over Sendromu

Yazar Faysal SiliDiyetisyen • 18 Aralık 2020 • Yorumlar:

Türkiye’de her 15 kadından 1‘inde görülebilen PCOS kadınlarda bir yumurtlama sorunu olarak da bilinir. Aynı zamanda karbonhidrat malzemesi sorunu da görülebilir. İnsülin direnci yarattığı için sürekli yiyip doymama durumları, aşırı kilo almaya meyillidir.

Tedavisi

PKOS tedavisi sırasında kilo kaybı en öncelikli olmalıdır. Çünkü aşırı kilolu olmak hastalığın ilerlemesini ve insülin direncini arttırır ve kısır döngü içinde PKOS'lu kadınlar fazla kilolularına çözüm bulamazlar. Ancak mevcut insülin direnci nedeniyle kilo kaybı diğerlerine göre daha yavaş olabilir. Bu durumda sabırlı olmalısınız ve işlemden vazgeçmemelisiniz.

Vücut ağırlığının %5-10 oranında azalması bile yumurtlamanın geri dönmesini ve tüm belirtilerin azalmasını sağlayabilir.

Polikistik over sendromu ve beslenme ile ilgili bazı çalışmalar; düşük karbonhidratlı bir diyet önerirken, bazı çalışmalar da insülin seviyelerini kontrol etmek için düşük glisemik indeksli (GI) bir diyet kullanılmasını önermektedir.

Düşük karbonhidratlı ve yüksek proteinli diyetler insülin direncini kırmaya yardımcı olabilir, ancak karbonhidrattan ziyade protein kullanımını artırabileceği için uzun süreli kullanım önerilmez.

Her öğünde doğru karbonhidrat kullanımı ve yeterli protein tüketimi de hipogliseminin (hipoglisemi) başlangıcını kontrol edebilir.

Düşük doymuş yağlı yiyecekler ilk tercih olmalıdır. Tam yağlı ürünler kullanmaktan kaçınmak önemlidir.

Yüksek lif alımını sağlamak için sebze, meyve ve fasulye tüketimine ağırlık verilmelidir.

Bu yeme alışkanlıklarına ek olarak gıda alımı 2 ila 3 saat arasında ayrılmalıdır. Bu sayede kan şekeri seviyelerini dengede tutarak yeme ataklarının önüne geçilebilir.

Düzenli egzersiz, diyet de en az insülin metabolizması kadar etkilidir. Her gün 30 dakikalık orta yoğunlukta egzersiz, ağırlığı etkili bir şekilde kontrol edecektir.

Polikistik over sendromu olan hastalarda ekip çalışmasının (doktorlar, beslenme uzmanları, psikologlar) önemi unutulmamalı ve kişilere bu şekilde özen gösterilmelidir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)