Porselen Lamina (Laminate Veneer)

Yazar Damla ZenarDiş Hekimi • 21 Mayıs 2019 • Yorumlar:

Dişlerin ön yüzlerine yapıştırılan çok ince porselen yapraklardır. Herkes güzel bir gülümsemeyi hak eder. Porselen Laminalar bu gülümseme için diş dokusunda neredeyse hiçbir operasyon uygulamadan yapılabilen estetik, koruyucu ve uzun ömürlü restorasyonlardır.

Tedavinin koruyuculuğu laminaların yapılabilmesi için dişten kaldırılan dokunun çok az ya da hiç olmamasından kaynaklanır.

Porselen laminalar ışığın geçmesine imkan tanıyarak, uygulandığı dişlerin tamamen gerçek gibi görünmesini sağlayan benzersiz bir kabiliyete sahiptir. Laminaların ışık geçirgenliği kullanılan porselene ve yapım tekniğine göre de değişir. 5 – 7 gün gibi oldukça kısa bir tedavi süresine sahiptir.

Porselen Laminaları nasıl yapıyoruz?
Dişlere hiçbir uygulama yapılmadan önce taslak (mock-up) uygulaması ile nasıl bir değişiklik olabileceğini dişlerinizin üzerinde birebir görebilirsiniz. Bu uygulama esnasında siz de isteklerinizi, beklentilerinizi hekiminiz ile paylaşabilirsiniz. Mock up uygulaması final görüntünün genel hatlı bir ön çalışması olup size yeni gülümsemeniz hakkında ilk fikri verir.

Gülümsemenizdeki bu gelişmeyi beğenirseniz ve daha detaylı olarak görmek isterseniz, sizden alınan ölçü ve fotoğraflarla laboratuvarda 2. taslak (Wax-up) hazırlanabilir.

Porselen Laminalar laboratuvarda hazırlanana kadarki süre boyunca geçici veneerler’i kullanarak hem dişlerinizi korumuş olursunuz hem de yeni gülüşünüzü test ederek çevrenizden fikir alma imkanına sahip olurusunuz.

Yaklaşık 1 hafta süren test süresinin sonunda tespit edilen ideal gülüş ve estetik formlar laboratuvara aktarılır ve laboratuvarda bu modele göre porselen laminalar hazırlanır. Yaklaşık 5 – 7 gün gibi bir süre sonunda uygulamaya hazır hale gelir.

Laminalar çoğu zaman dişten aşındırma gerektirmemeleri, sigara, çay, kahve gibi ajanlarla boyanmamaları ve ışık geçirme özellikleri ile doğal dişten ayırt edilemezler. 

Porselen Laminaların kullanım ömürleri ne kadardır?
Porselen Lamina uygulaması oldukça hassas bir tekniktir. İyi bir klinik ve laboratuvar çalışması gerektirir. Hekimin ve diş teknisyeninin bu konu üzerine teknik bilgisinin ve görsel yeteneğinin tam olması gereklidir. Doğru teknik ve uygun ekipman ile yapılmaları halinde  (10 – 30 yıl) kullanım ömürleri vardır.

Porselen Laminalar hangi hastalara uygulanabilir?

Renklenme problemi olan ön grup dişlerde.
Çapraşık, düzensiz, seviye problemi olan eğri dişlerde.
Ayrık dişlerde.
Büyük, eski ve renk problemi olan dolgularda.
Kırık ve aşınmış dişlerin restorasyonlarında.
Diş beyazlatma ile tedavi edilemeyen antibiyotik ve aşırı flor kullanımına bağlı olarak oluşan renklenmelerde.
Kozmetik olarak hastanın dişlerinden memnun olmadığı durumlarda uygulanabilirler.
Porselen Laminaların bakımları nasıl yapılır?
Bakımları doğal dişlerden çok farklı değildir, iyi bir ağız bakımı ile yıllarca sorunsuz olarak kullanılabilirler.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)