Pozitif Psikoloji: Pozitif Düşünmenin Gücü

Yazar Damla KankayaPsikolog • 28 Ekim 2022 • Yorumlar:

Uzmanlar, olumlu ve olumsuz düşüncelerimizin sadece psikolojik etkilerinin olmadığını, aynı zamanda vücudumuz üzerinde fiziksel etkilerinin de olduğuna dair kanıtlar bulmaya devam ediyor. Olumlu düşünmenin avantajları arasında daha az stres, daha iyi genel fiziksel ve duygusal sağlık, daha uzun yaşam süresi ve daha iyi başa çıkma becerileri sayılabilir. İnsan beyni kelimelerle düşünür. Düşünceleriyle duygulanım yaşar. Duygulanım durumuna göre de davranış sergiler. Bazen bu zincir duygu, düşünce, davranış ya da davranış, duygu, düşünce olarak da gelişebilir.

Düşünceler insanın kaderini çizer. Kendini gerçekleştiren kehanet dediğimiz olayı bazen çevre bazen de insanın kendisi yaratır. Genellikle insanın kendisi yapar. Sonuçta çevrenin söylediklerine inanıp bunu kendi kaderi gibi algılamak bireyin elindedir. Yapılması gereken zincirin zayıf halkasını güçlendirmektir. Bu da sorunun kaynağı olan düşünme biçiminin değiştirilmesi ile olur. Olumsuz cümlenin yerine olumlu kelimelerden oluşan olumlu cümleler kurmak paradoksu kırmak için yeterlidir. Daha olumlu düşünmenize yardımcı olacak bir teknik, olumsuz “kendi kendinize konuşmanızın” farkına varmak ve olumsuz düşünceleri olumlu olanlarla değiştirmektir. Bazen durumların veya kendimiz hakkında en kötüsünü hayal ederiz ve çoğu zaman olumsuz düşüncelerden habersiz oluruz.

Pozitif düşüncenin gücü sizin karakteriniz ve yaşam tarzınızdır. Yaşadığınız olayları nasıl değerlendirdiğiniz ve önünüze çıkacak olaylara nasıl tepki vereceğiniz pozitif düşünce gücünüzün yansımasıdır. Yapmak istediğiniz şeye gerçek anlamda inanmanız gerekli, aklınızdan geçen kuşkular, tereddütler pozitif düşüncenin önündeki engeldir. Eğer pozitif bir düşünce yapısını kazanmak istiyorsanız zor değil, biraz egzersiz yaparak bunu geliştirebilirsiniz.

Olumlu düşünme becerilerinizi geliştirmek için öneriler

Olumsuz kendi kendine konuşmayı olumlu kelimelerle değiştirmeye çalışın. Örneğin, "Sabah kalkmaktan nefret ediyorum" ifadesini "Yeni bir gün için minnettarım " ile değiştirin.

 

  • Endişeli, korkmuş, üzgün, yorgun, sıkılmış, asla, yapamam gibi olumsuz kelimelerden kaçının.

 

  • Ne hissettiğinizi, yaşamınızı aktif olarak düşünmek önemlidir. Kendinizi olumsuz bir düşünce düşünürken yakalamaya çalışın ve kendinizi olumlu düşüncelere yönlendirmek için “DUR” deyin.

 

  • Güleç, canlı bir surat karşısında da kimse mutsuz suratı asık bir şekilde duramaz. Bilinçaltımız karşıdaki kişiyi çoğu defa aynalar ve etkilenir. Siz gülün ki karşınızdaki gülsün.

 

 

Temel insan arzusu sevildiğini hissetmektir ve bazen bu sevgi içten gelir. Ve kendimizi tamamen sevmek için, iyi beslenmiş bir beden, zihin ve ruh için sağlıklı alışkanlıkları yaşamlarımıza dahil etmeliyiz. Vücudunuzu beslemenin birkaç yolu egzersiz yapmak, sağlıklı yiyecekler yemek ve başkalarıyla bağlantı kurmaktır. Zihninizi beslemenin birkaç yolu, zihin bulmacası yapmak, meditasyon yapmak, derin nefes almak ve gülmektir. Bu aktiviteler ile birlikte hem bedeni hem de zihni besleyerek pozitif düşünceyi ve pozitif bakış açınızı geliştirebilirsiniz.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)