Proloterapi Nedir?

Hareket sisteminin temel öğesi eklemlerdir.

Eklemler, iki kemik yapının birbirine temas eden kıkırdak yüzeyleri ile oluşur. Eklemi bir arada tutan yapılar ise ligament adı verilen bağlardır.

Eklemlerdeki dejeneratif bozukluklar bağların sertleşmesi ve kısalması ile başlar. Bağlardaki sertleşme ve kısalma ağrıya sebep olur, eklem aralığı daralır. Devam ederse kıkırdakta incelme ve harabiyete kadar ilerler.

Bu hastalarda ağrı, hareket zorluğuna, hareket zorluğu, bağlarda sertleşmeye, o da tekrar ağrıya sebep olacak şekilde bir kısır döngüye girer. Kısır döngü çoğunlukla ağrı kesici ve antienflamatuar grubu (NSAID) ilaçlar ile kontrol altına alınmaya çalışılmaktadır. Bu ilaçlar, ağrı duymamıza sebep olan maddelerin yapımını engeller. Ama ağrının sebebi olan bağ ve kıkırdaklarda bir iyileşmeye sebep olmaz.

NEDENE YÖNELİK TEDAVİ:

Proloterapi, asıl patolojik etken olan bağlardaki bozukluğu tedavi eden bir yöntemdir. Bu yöntemde bağların kemiğe yapışma noktalarına dekstroz solüsyonu enjekte edilir ve bu sayede bağ dokusunun kendini iyileştirmesine yarayan süreci uyarmış olur.

Vücudun kendini tamir etmesi süreci, ortalama 8-10 ay süren uzunca bir yoldur ama çok güvenlidir. Bu sürecin 3 fazı bulunmaktadır. İlki enflamatuar faz olup birkaç gün sürer. İkincisi proliferatif faz olup birkaç hafta sürer. Sonuncusu ise remodeling denilen asıl iyileşme fazı olup birkaç ay sürer.

Enjeksiyon ile enflamasyon ve iyileşme hemen başlar. Birkaç gün sonraki proliferatif dönemde bağlar yumuşamaya başlar. Bu aşamada FİZİK TEDAVİ EGZERSİZLERİ çok önemlidir. Çünkü yumuşayan bağların uygun hale gelmesi ancak germe egzersizleri ile sağlanabilir.

Bağlar uzayıp ekleme baskı yapmaz hale gelince hastanın ağrıları geçer. Kıkırdak tekrar beslenmeye başlar.

Ağrılar tam iyileşene kadar uyarıcı enjeksiyonların 3-6 hafta aralıklarla tekrar edilmesi gerekir. Hastaya göre değişmekle beraber tam iyileşme sağlanması için ortalama 4-6 seans enjeksiyon gerekmektedir.

İyileşmenin olduğu ve artık enjeksiyonlara gerek kalmayan dönemde ise güçlendirme egzersizleri yapılmaya başlanmalıdır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Yorumlar: (0)