Prostat Ameliyatı Yöntemleri Nelerdir?

Yazar Ömer DemirÜrolog • 3 Ekim 2020 • Yorumlar:

Prostat hastalıklarına yönelik ameliyatlar iyi huylu prostat büyümesi ve prostat kanserine yönelik olmak üzere iki ana başlığa ayrılır.

İyi huylu prostat büyümesine yönelik cerrahi tedavi genellikle kapalı prostat ameliyatı olarak bilinmektedir. Kapalı prostat ameliyatındaki hedef idrar kanalından girilerek idrar kanalına baskı yapıp işeme sıkıntılarına neden olan prostat dokusunun temizlenerek tıkanıklığın açılmasıdır. Farklı isimler ve teknolojiler kullanılsa da kapalı prostat ameliyatlarında yapılan işlem temelde aynıdır.

Teknikler;

TURP- Transüretral Prostat Rezeksiyonu (Monopolar/ Bipolar / Plazmakinetik) ameliyatı yaklaşık 50 yıldır uygulanan kapalı prostat ameliyat yöntemi olup yeni gelişen plazmakinetik teknoloji ile birlikte geçmiş yıllara göre daha güvenli bir şekilde yapılmaktadır. Hastalar ameliyat sonrası dönemde hastaneden kısa süre içerisinde iyileşerek taburcu olabilmektedir.

HoLEP (Holmium Lazer ile Prostat Enükleasyonu) 

Rezeksiyonda olduğu gibi temel amaç idrar akışını rahatlatacak bir idrar kanalı yaratmaktır. Burada prostat dokusu bir lazer yardımı ile kendisini çevreleyen zardan ayrılarak idrar kesesi (mesane) içerisine atılır ve daha sonra idrar kesesi içerisinde özel cihazlar yardımı ile parçalanarak dışarı alınır.

Prostatın Buharlaştırılması: Bu yöntem ile hedeflenen, prostat dokularını lazer enerjisi kullanılarak buharlaştırmaktır. Dokunun buharlaştırılması prostat içerisine odaklanmış yüksek enerji verilerek sağlanır.

Prostat kanserine yönelik cerrahi tedavide ise ana hedef kanserli prostat dokusunun kendisini çevreleyen kapsül adı verilen zarla birlikte alınmasıdır. Prostat kanserine yönelik ameliyatta meni kesesi ve çoğu zaman da kasık bölgesindeki lenf bezeleri alınmaktadır. Kansere yönelik prostat ameliyatı açık, laparoskopik veya robotik tekniklerle yapılabilmektedir. Onkolojik kontrol ve ameliyat sonrası uzun dönemde sertleşme ve idrar kaçırma problemleri açısından her üç yöntemde benzerdir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)