Prostat Büyümesi Cerrahisi

Yazar Rauf Taner DivrikÜrolog • 17 Mayıs 2019 • Yorumlar:

Prostat erkeklerde bulunan bir salgı bezidir. Sağlıklı bir prostat, yaklaşık olarak iri bir ceviz büyüklüğündedir ve hacmi 15-25ml’dir. Karın içi organların mesaneden sonraen alt bölümünde, rektumun (kalın bağırsağın son bölümü) hemen önünde yer alır.

Prostat, hem meni (semen/ersuyu) olarak adlandırılan sıvının büyük çoğunluğunu salgılaması hem de bu sıvı içerisinde spermlere (erkek üreme hücresi) canlılık ve hareketlilik kazandıran birtakım maddelerin bulunması nedeniyle oldukça önemlidir. Prostat salgısında bir problem olması durumunda, sperm hareketi de olmayacağı için çocuk sahibi olmak mümkün olmayabilir.

İyi huylu prostat büyümesi veya daha sık kullanılan kısaltmasıyla BPH(Benign Prostat Hipertrofisi); idrar kanalı (üretra) çevresindeki prostat bezinin büyüyerek mesane (idrar torbası) çıkışını tıkaması ve idrar akımına engel olmasıdır.

Sık görülen bir durum olan BPH, yaşlanmayla birlikte erkeklerde oluşan hormonal değişikliklerle ilişkilidir. BPH, idrara çıkma düzenini ve biçimini etkileyebilir, yaşam kalitesi üzerinde olumsuz bir etki yapmasının yanında alt idrar yolu problemlerine yol açabilir.

İyi huylu prostat büyümesi belirtileri

• Gece uyurken sık sık idrar nedeniyle uyanmak, acilen idrar yapma isteği

•İdrara başlarken bekleme, ıkınma, zorlanma, kesik kesik idrar yapma

• İdrarını tam boşaltamama, mesanede idrar kalma hissi, idrarı yaptıktan sonra damlama olması

• İdrar sızıntısı

•          İdrarda kan

İyi huylu prostat büyümesinde uygulanacak tedavi; doktor tarafından hastanın durumuna göre belirlenmektedir. Hastanın şikâyetlerinin ne kadar şiddetli olduğuna bağlı olarak uygulanabilecek çeşitli tedaviler mevcuttur:

- Eğer hastada hafif düzeyde BPH belirtileri görülüyorsa, genel olarak önleyici tedavi uygulanır. Hasta ilerleyen aylar veya yıllarda yakın takibe alınır ve hastalığı konusunda ve hastalığın ilerlememesi için yaşam tarzında ne gibi düzenlemeler yapması gerektiği konusunda bilgilendirilir.

- Orta düzeyde belirtilerin gözlemlendiği BPH hastalarında yöntemlerden biri ilaç tedavisidir.

- Diğer yöntemler yetersiz kaldığında, şikâyetleri ortadan kaldırmak ve idrar akımını arttırmak üzere 2 şekilde cerrahi tedavi uygulanmaktadır.

1. Açık prostat ameliyatı;

2. Standart kapalı prostat ameliyatı

DİĞER OPERASYONLAR

SERTLEŞME PROBLEMİ

PROSTAT KANSERİ

TESTİS KANSERİ

KISIRLIK TEDAVİSİ

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Yorumlar: (0)