Prostat Tümörü ( Prostat Kanseri )

Yazar Coşkun ŞahinÜrolog • 18 Şubat 2020 • Yorumlar:

  1. Prostat Tümörü Nedir?

Yalnızca erkeklerde bulunan prostat organında kanser gelişmesidir. Erkeklerde en sık görülen kanser çeşididir. Genellikle 50 yaş üzerinde görülür.

  1. Prostat Tümörünün Belirtileri Nedir?

Prostat kanserinin belirtilerini iyi huylu prostat büyümesinin belirtilerinden ayırmak zordur. Aynı belirtilerle karşımıza çıktığı için ayırıcı tanı üroloji hekimince yapılır. Ama her erkek 50 yaşından sonra , ailesinde prostat kanseri varsa 40 yaşından sonra üroloğa muayene olmalıdır ve 6-12 ayda bir muayeneye ömür boyu devam etmelidir.

  1. Prostat Tümörünün Nedenleri Nedir?

En büyük nedeni doğal yaşlanmadır. Çünkü gençlerde görülmez. Androjen dediğimiz erkeklik hormonu baş faktördür. Köse tiplerde prostat kanseri gelişmez. Yağlı beslenme, sigara ve kanserojen maddelere maruz kalma da suçlanan faktörler arasındadır.

  1. Prostat Tümörünün Risk Faktörleri Nedir?

Ailesel yatkınlık, radyasyona maruz kalma, yaşlanma, beslenme alışkanlıkları, hormonlar suçlanan kanser nedenleridir. 100 yaşında ölenlerin hemen tamamının otopsilerinde prostat kanseri saptanmıştır.

  1. Prostat Tümörünün Tetkik Yöntemleri Nelerdir?

Tanı için makattan parmakla muayene, Total ve Serbest PSA, ultrasografi, pelvik MR ve en önemlisi prostat biyopsisi gerekir. Metastazdan şüpheleniliyorsa kemik sintigrafisi, tüm vücut Pet-Ct yapılır.

  1. Prostat biyopsisi nasıl yapılır ?

Genellikle hastanın yaşı, makat muayene bulguları ve PSA değerine göre biyopsi kararı verilir. Lavmanla barsağın boşaltıması şart değildir. Aç karnına olmak gerekir. Aspirin 5 gün önce kesilmelidir. Diğer kan sulandırıcı tedaviler alınıyorsa doktor kontrolünde kesilir. İşlem öncesi mutlaka antibiyotik alınır. İşlem ultrason eşliğinde sedasyon dediğimiz hafif uyutularak ağrı vermeden  yapılmalıdır. 12 parça biyopsi alınır. 15 dakikalık bir işlemdir. İşlemden sonra yarım saat dinlenilip evine gidebilir. İşleme bağlı ateş, makattan ve/veya idrar yolundan kanama olabilir. Eğer yüksek ateş, titreme, ciddi makat kanaması olursa mutlaka doktora haber verilmeli ve en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Diyabetli, şişman hastalar, savuma sistemi çökmüş hastalar risk altındadır.

  1. Prostat Tümörünün Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Radikal Prostatektomi ( Prostatın kanser ameliyatı ) : Prostatın, erkeklik bezleri, meni kanalları ile birlikte çıkarılması ve mesanenin yeniden idrar kanalına bağlanması ameliyatıdır. En etkili tedavi yöntemidir. Ameliyat 2 saat sürer. Hastanede 2 gün kalınır. Sonda 2-3 hafta sonra çekilir.

 

 

Resim 4 : Prostat kapsülü ile birlikte çıkarılmış. Birlikte meni depolama torbaları ve meni iletim kanalları da çıkarılmış. Kanser  dokunun içerisinde.

Kanal TUR ameliyatı: Kanserden dolayı büyüyen prostat yolu kapatıyorsa ve hastaya radikal prostatektomi dışı bir tedavi planlanmışsa yapılır. Amaç yolu açmaktır. Kanseri tedavi etmez.

Radyoterapi : Dışardan veya içerden yapılır. Dışarıdan yapılan ( External radyoterapi) 2 ay kadar sürer. Hastalığın tamamen kür olma şansı olabildiği gibi hala aktif hastalık var mı soruları bazen cevapsız kalabilir. İçerden yapılan ve adına brakiterapi denen yöntem sık kullanılmamaktadır. Yan etkileri dışarıdan yapılana göre daha azdır.

  1. Prostat Tümöründe Ameliyat Sonrası İdrar Kaçırır Mıyım?

Ameliyat sonrası idrar kaçırmanın baş sorumlusu ameliyatı yapan cerrahtır. Erkekte iki adet idrar tutma subabı vardır. Bunlardan mesane tarafında olanı zaten ameliyatın bir parçası olarak çıkarılır. Asıl subap prostatın bittiği yerdedir. İşte bu subaba cerrah tarafından verilecek bir zarar idrar kaçırmaya neden olabilir. Ayrıyeten hastanın yaşının ileri olması, mesane basınçlarının yüksek olması da idrar kaçırma için risk faktörü olabilir.

  1. Ameliyat Sonrası İdrar Kaçırırsam Tedavisi Var Mı?

Çok az kısmında ilk 2-3 ay devam eden öksürme, hapşırma, ayağa kalkma, ağırlık kaldırma durumunda idrar kaçırma olur. Bu şekilde idrar kaçıran hastaların tamamı kendiliğinden 3 ay içerisinde iyileşir. İdrarını tamamen kaçıran hastalarda en az 6 ay bekleriz. Hala ciddi idrar kaçırma devam ediyorsa yapay sfinkter ameliyatı yapılabilir. 

  1. Ameliyat Sonrası Cinsel Fonksiyonlarım Bozulur Mu ? Bozulursa Tedavisi Var Mı ?

Prostat kanseri nedeni ile radikal prostat ameliyatı yapmamızda temel amaç kanserden kurtulmaktır. Tabi bunu yaparken hastanın idrarını tam tutması, kısmen de olsa cinsel fonksiyonlarını devam ettirebilmesi ve darlıksız bir idrar yolu oluşturulması vazgeçilmez amaçlar olmalıdır. 

  1. Prostat Kanseri Tedavi Edilmezse Ne Olur ?

Prostat kanserleri yavaş ve sinsi gelişir. Erken yakalanan yani henüz kanser prostatın içerisinde ve uzak organlara yayılmamışsa tedavisi mümkündür. Ama hastalık metastaz yapmışsa hastalığın etkili tedavisi maalesef yoktur. Bu hastalara yalnızca hormonal tedavi yapılır.

  1. Doktor Randevusu Öncesi Neler Yapılmalıdır?

Varsa yapılmış olan tetkik ve radyolojik görüntüleme yöntemleri ile birlikte gelinmelidir. Ameliyat beklentileri açıkça ortaya konmalıdır. Hasta-doktor güveni sağlanmalıdır

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Coşkun Şahin Üroloji, Çocuk Ürolojisi, Androloji Prof. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)